100 de rachete rusești au atacat capitala Kiev și alte orașe ucrainene, iar mai multe regiuni au rămas fără curent electric. Zelenski: Urmează alte atacuri, dar vom supraviețui

Razboi in Ucraina.Bloc de locuinte atacat cu racheta la Kiev
Razboi in Ucraina.Bloc de locuinte atacat cu racheta la Kiev
15 noiembrie 2022, 16:06

Guvernul de la Kiev afirmă că bombardamentele masive din această după amiază sunt răspunsul Moscovei la discuțiile despre negocieri de pace.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba: „Rachetele ruseşti omoară oameni şi distrug infrastructura în toată Ucraina, chiar în aceste clipe. Acesta e răspunsul Rusiei la chestiunea negocierilor de pace. Nu mai cereţi Ucrainei să accepte ultimatumurile Rusiei!”

Au fost bombardamente de-a lungul și de-a latul Ucrainei. Toate orașele importante au fost în vizorul rușilor – inclusiv zona Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.

În toată Ucraina au răsunat sirenele, iar oamenii s-au adăpostit pe unde au putut.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat că în capitală au fost lovite două blocuri de locuințe. Deocamdată, nu există un bilanț cu pierderile umane suferite în urma acestor atacuri. Este primul atac asupra Kievului în ultimele 4 săptămâni.

Mai mult de jumătate din teritoriul Ucrainei a rămas fără electricitate, fără apă și fără căldură, după bombardamentele intense din cursul după amiezii. Oamenii sunt sfătuiți să rămână în adăposturi, pentru că pericolul nu a trecut.

ACTUALIZARE Două rachete ruseşti au căzut în Polonia. Surse poloneze de presă vorbesc despre doi morţi.

ACTUALIZARE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a condamnat atacurile cu rachete ale Rusiei și a promis că va fi alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”.

Într-un tweet, Blinken a afirmat că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, „a demonstrat din nou, astăzi, că este un lider, și a arătat că este pregătit pentru diplomație pentru încheierea justă a războiului început de Rusia”.  Răspunsul de la Moscova „a fost un alt val de rachete”, a spus oficialul, adăugând: „Aceste atacuri nu vor încălca voința Ucrainei – vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie.”

ACTUALIZARE La Kiev situația e critică – 80 la sută din oraș e în beznă. Internetul funcționează extrem de greu.

ACTUALIZARE Autoritățile le cer locuitorilor să rămână în adăposturi după ce a fost raportată încă o explozie în capitala Ucrainei, Kiev.

ACTUALIZARE Președintele Volodimir Zelenski avertizează că sunt posibile noi atacuri rusești.  Zelenski i-a avertizat pe ucraineni că s-ar putea confrunta astăzi cu mai multe lovituri cu rachete rusești, dar a dat asigurări că țara va supraviețui. Într-un videoclip distribuit pe Telegram, Zelenski a anunțat că 85 de rachete au fost lansate astăzi împotriva Ucrainei și este de așteptat ca alte 20 să lovească țara. El i-a avertizat pe locuitori să rămână în adăposturi. „Știu că atacurile cu rachetă au oprit energia în multe locuri… Lucrăm, vom restabili totul, vom supraviețui”, a afirmat președintele.

ACTUALIZARE SUA „condamnă cu fermitate” ultimul val de atacuri rusești cu rachete împotriva Ucrainei. Casa Albă a arătat, într-o declarație, că  atacurile de astăzi „vor servi doar la aprofundarea preocupărilor în rândul G-20 cu privire la impactul destabilizator al războiului lui Putin”.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat: „Statele Unite și aliații și partenerii noștri vor continua să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apăra, inclusiv sisteme de apărare aeriană. Vom fi alături de Ucraina cât va fi nevoie.”

ACTUALIZARE Illia Ponomarenko, de la Kyiv Independent, a postat câteva imagini cu o stație de metrou din Kiev, în timp ce sirenele de raid aerian se auzeau în Capitală.

ACTUALIZARE Ca urmare a atacurilor Rusiei de marți asupra sistemului energetic ucrainean, una dintre liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru Republica Moldova s-a deconectat în regim automat, ceea ce a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara.

ACTUALIZARE Cel puțin o persoană a murit în urma unui atac cu rachete rusești asupra unei clădiri rezidențiale din Kiev, potrivit administrației militare a orașului.

ACTUALIZARE Probleme în alimentarea cu energie electrică în Harkov, după ce „infrastructura vitală” a fost lovită de atacurile rusești, a anunțat primarul Ihor Terekhov. Consilierul prezidențial  Andriy Yermak a descris atacurile drept un răspuns direct la discursul video a președintelui Volodimir Zelenski de la summitul G20. Probleme în alimentarea cu energie sunt și în regiune Liov.

ACTUALIZARE Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget A Brink, a descris seria de atacuri lansate astăzi de Rusia asupra Ucrainei drept „o altă rundă de atacuri crude”.

Ea a scris pe Twitter că se gândește la „colegi, vecini și prieteni de aici, din Kiev și din toată Ucraina. Vom continua să fim alături de ucrainenii care au rămas puternici în fața atacului de luni de zile al Rusiei – și de cei care luptă pentru apărarea Ucrainei.”

ACTUALIZARE Andriy Sadovyi, primarul orașului Liov, a anunțat pe Telegram: „La Liov se aud explozii. Toată lumea să rămână în adăposturi!”

ACTUALIZARE Oleh Synyehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a postat pe Telegram „Ocupanții lovesc Harkov! Stați în adăposturi.”

Cel puțin două clădiri rezidențiale din capitala Kiev au fost lovite, potrivit primarului orașului, Vitali Klitschko. El a spus că clădirile se află în districtul Pechersk din Kiev, o zonă rezidențială la nord de administrația prezidențială. Patru rachete au fost doborâte  de apărarea antiaeriană.

„Atac asupra Capitalei. Potrivit informațiilor preliminare, două clădiri rezidențiale au fost lovite în districtul Pechersk. Mai multe rachete au fost doborâte de apărarea aeriană deasupra Kievului. Medici și salvatori sunt la fața locului”, a scris primarul orașului Kiev, Vitali Klitschko.

Patru rachete au fost doborâte, potrivit ministrului ucrainean de interne, Anton Gerașcenko.

Orașul Kryvyi Rih, Poltava și regiunile Cherkassy au fost de asemenea ținta atacurilor lovite, potrivit administrațiilor locale.

Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al Administrației Prezidențiale ucrainene a postat un videoclip care arată un bloc de apartamente în flăcări, în urma atacurilor din capitala Kiev.

Potrivit presei din Ucraina, începând cu orele locale 14:45 sirenele antiaeriene s-au făcut auzite pe întreg teritoriul ucrainean.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite