9 februarie – Ziua siguranței pe internet

9 februarie - Ziua siguranței pe internet
9 februarie - Ziua siguranței pe internet
9 februarie 2021, 09:13

Internetul este una dintre tehnologiile cele mai provocatoare la nivel mondial. Utilizarea internetului a permis comunicarea facilă a două persoane care se află la distanţe considerabile, fiind o importantă fereastră a lumii digitale, în special pentru comunicarea la nivel social, mai ales după „explozia” platformelor online de socializare. Internetul a adus îmbunătăţiri semnificative în viaţa utilizatorilor, prin accesul facil la servicii variate. Accesul uşor în mediul online, fără o reglementare sigură la nivel mondial, a reprezentat, deopotrivă, deschiderea ferestrei spre un noian de vulnerabilităţi, expunând utilizatorul la un spectru de ameninţări cu o noutate fără precedent. Atacurile clasice de accesare a datelor de interogare personală sau cele cu răscumpărare („ransomware”) pentru blocarea accesului la propriul cont sau portal, blog, website, expun paleta largă a tipurilor de ameninţări, a cărei evoluţie este amplificată şi de gradul complex de severitate, conform https://www.purevpn.com.

Marcarea acestei zile reprezintă o bună oportunitate pentru creşterea gradului de conştientizare a pericolului online, precum şi de a promova metodele necesare protecţiei utilizatorilor în timpul accesării mediului virtual.

Ziua siguranţei pe internet este sărbătorită, anual, din 2004, luna februarie, în mai multe ţări de pe mapamond, pentru promovarea utilizării sigure şi responsabile a mediului online şi a dispozitivelor cu care se realizează accesul la internet.

În România, Ziua siguranţei pe internet a fost marcată pentru prima dată în 2008, prin diverse evenimente.

În 2020, la 11 februarie, a fost organizat la Muzeul istoriei cibernetice din Mountain View, Silicon Valley, California, un eveniment dedicat, la care au susţinut alocuţiuni senatorii Chuck Schumer şi Kamala Harris, responsabila de la Facebook, Sheryl Sandberg, precum şi reprezentanţi ai Google, Microsoft, Facebook, Trend Micro, Comcast şi NortonLifeLock, dar evenimente similare au avut loc şi în Austin, Philadelphia, San Francisco, Washington, D.C. şi Los Angeles, potrivit https://saferinternetday.us.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite