A doua zi cu aproape 17.000 de cazuri de infectare. Avalanşa de cazuri riscă să sufoce bugetul pentru concedii medicale

19 ianuarie 2022, 20:41

După ziua cu cele mai multe testări din pandemie, peste 90 de mii, în care s-a dublat numărul infectărilor depistate, au fost raportate din nou peste 16.600 de cazuri noi, la peste 78 de mii de teste. Rata pozitivării a depăşit 20 la sută.

Într-o singură săptămână, au fost depistate aproape 80 de mii de noi infectări. Și tot mai mulţi bolnavi au nevoie de spitalizare. 530 sunt tratați la Terapie Intensivă. Iar 56 s-au stins într-o zi.

Vom avea peste o sută de mii de testări pe zi, de săptămâna viitoare, şi implicit mai multe cazuri depistate. Sunt estimări ale ministrului Sănătăţii în condițiile în care sunt și peste 3200 de cabinete de medici de familie care deja pot face teste Covid gratuite.

Dacă numărul cazurilor noi vă continua să se dubleze rapid, chiar şi fără internări, România vă avea o nouă mare problemă.

Peste 4500 de pacienţi cu Covid sunt trataţi acum în spital. Numai în ultima zi, mai bine de 300 au avut nevoie de internare. În plus, sunt peste 81 de mii în izolare după ce le-a ieşit pozitiv testul Covid. Se adaugă mai binede 71 de mii de oameni care sunt în carantină. Doar în acest moment, sunt peste 150 de mii de persoane pentru care trebuie plătite concedii medicale.

Costurile pentru stat sunt deja uriaşe. Se apropie de un miliard de lei numai în cazul concediilor medicale pentru izolarea sau carantina impuse de Covid, de la debutul pandemiei. După ce, în primul an pandemic, au fost acordate, în medie, aproape 44 de mii de certificate medicale Covid pe lună, costurile aproape că s-au dublat, anul trecut.

În valul 4, cel mai agresiv, au fost de aproape patru ori mai multe concedii impuse de Covid. Iar mai nou cei vaccinaţi nu mai sunt scutiţi de carantină.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a alocat, anul trecut, aproape 5 miliarde de lei pentru toate concediile medicale, indiferent de boală. Creşterea e de aproximativ 40 la sută faţă de primul an al pandemiei.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite