A fost mama lui Leonardo da Vinci o sclavă? Un profesor italian crede că da

Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci
20 martie 2023, 11:40

Într-un nou roman, o relatare dramatizată a vieții sale, cercetătorul renascentist Carlo Vecce scrie că mama lui Leonardo, Caterina, era originară din Caucaz, dar a fost vândută ca sclavă în Italia.

Intitulată „Zâmbetul Caterinei, mama lui Leonardo”, cartea a fost inspirată de o descoperire pe care Vecce – profesor la Universitatea din Napoli și expert în Vechiul Maestru – a făcut-o la Arhivele de Stat din Florența în 2019, când lucra la celebrarea aniversării a 500 de ani de la moartea marelui polimat.

Acolo, el a dat peste un document necunoscut până acum, despre care spune că este datat în toamna anului 1452 și semnat de cel despre care se știe că este tatăl maestrului, care, spune el, eliberează o sclavă pe nume Caterina din casa amantei lui, Monna Ginevra. Data, la câteva luni după nașterea lui Leonardo, și faptul că a fost semnat de tatăl lui Leonardo au fost considerate de Vacce drept dovadă că această femeie era mama lui Leonardo.

Cu doi ani mai devreme, conform aceluiași document, Ginevra o angajase pe Caterina ca asistentă maternală pentru un cavaler florentin.

„Am descoperit documentul despre o sclavă pe nume Caterina în urmă cu cinci ani și a devenit o obsesie pentru mine”, a declarat pentru CNN Vecce, profesor de literatură italiană la Universitatea „L’Orientale” din Napoli. „Apoi am căutat și am găsit documentele justificative. În cele din urmă, am reușit să găsesc dovezi pentru cele mai probabile ipoteze. Nu putem spune că este ceva sigur, nu căutăm adevărul absolut, ci cel mai înalt grad de adevăr, iar aceasta este cea mai evidentă ipoteză.”

Documentul o descrie pe sclava eliberată ca fiind născută în zona Caucazului din Asia Centrală și traficată în Italia.

Vecce plănuia să își continue cercetările la Moscova, unde era sigur că putea găsi și mai multă documentație despre comerțul cu sclavi în Italia și despre viața Caterinei. Dar pandemia de Covid-19 a pus capăt planurilor sale de călătorie și, spune el, a devenit „obsedat” de această poveste.

„Cu cât înaintam mai mult, cu atât povestea avea mai mult sens. Povestea unei sclave care a fost răpită la 13 ani și eliberată la 25 de ani, la un an după ce s-a născut Leonardo. Ceea ce ar fi trebuit să fie cei mai frumoși ani din viața ei au fost petrecuți în sclavie”, a spus el.

Leonardo s-a născut pe 15 aprilie 1452, în Anchiano, un cătun din apropierea orașului toscan Vinci, la aproximativ 25 de mile vest de Florența. Numele său complet la naștere a fost Leonardo di ser Piero da Vinci, ceea ce înseamnă „Leonardo, fiul lui Piero, din Vinci”.

S-a crezut că mama sa a fost o țărancă pe nume Caterina, iar tatăl său un notar bogat, potrivit biografiilor oficiale ale vieții sale care au fost publicate cu ocazia aniversării a 500 de ani de la moartea sa, în 2019.

Leonardo s-a născut în afara căsătoriei, iar ambii părinți s-au căsătorit cu alte persoane după nașterea sa, dar și-a petrecut copilăria pe proprietatea tatălui său, unde a fost educat și tratat ca un fiu legitim.

În cercurile academice se sugerase că Caterina ar fi fost de fapt o sclavă, dar nu existau niciodată dovezi documentare care să susțină această teorie – până acum. Vecce a spus că se vorbește rar despre comerțul cu sclavi în Italia, ceea ce ar fi putut duce la întârzierea acestei descoperiri.

„Aici, în Europa, nu știm aproape nimic despre sclavia din Mediterana. Ea s-a născut în Mediterana într-un moment extraordinar, în timpul Renașterii”, a spus el.

Vecce a spus că și-a scris cartea despre Caterina ca pe un roman istoric, deoarece se știe atât de puțin despre întreaga ei viață, încât nu a putut scrie o relatare academică.

„Aș putea umple doar 20 de pagini dacă (aș scrie) o cercetare academică, așa că am scris un roman istoric. Am fost atras de această formă de scriere. M-am simțit eliberat să scriu povestea în acest fel”, a spus el.

Paolo Galluzzi, un istoric al activității științifice a lui Leonardo și membru al Academiei de știință Lincei din Roma, a declarat pentru CNN că teoria lui Vecce este „extrem de plauzibilă”.

„Se bazează pe documente și nu este doar o fantezie”, a spus el.

Deși a fost scrisă ca un roman, povestea este inspirată de „cercetări științifice”, a spus Galluzzi, și este „de departe cea mai convingătoare versiune de până acum” a poveștii lui Caterina.

„Nu avem ADN-ul lui Leonardo, al mamei sau al tatălui său, care ar oferi, evident, singura dovadă științifică”, a spus el. „Ne bazăm pe documente, iar documentele pe care el (Vecce) s-a bazat sunt destul de convingătoare.”

Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord.

Martin Kemp, unul dintre cei mai importanți cercetători ai lui Leonardo și profesor emerit de istoria artei la Universitatea din Oxford, și-a exprimat mai multă prudență cu privire la teoria lui Vecce.

Într-o declarație trimisă prin e-mail către CNN, el l-a descris pe Vecce ca fiind un „bun cercetător”, dar a adăugat: „Este o surpriză faptul că și-a publicat documentele în contextul unei relatări «ficționalizate».”

El a mai spus: „Au existat o serie de afirmații conform cărora mama lui Leonardo a fost sclavă. Acest lucru se potrivește cu nevoia de a găsi ceva excepțional și exotic în trecutul lui Leonardo, iar o legătură cu sclavia se potrivește cu preocupările actuale.”

Kemp a explicat că Caterina era un nume comun pentru sclavii care se convertiseră la creștinism. El a subliniat că Francesco del Giocondo, bărbatul despre care se crede că a comandat Mona Lisa ca portret al soției sale, făcea comerț cu sclavi și, potrivit înregistrărilor istorice, a tranzacționat două „Caterina” într-un singur an.

Kemp, care în 2017 a publicat „Mona Lisa: oamenii și tabloul” împreună Giuseppe Pallanti, a prezentat o viziune alternativă asupra Caterinei.

„Sunt în continuare în favoarea unei „mame rurale” – Caterina di Meo – o orfană mai mult sau mai puțin nevoiașă din Vinci, dar nu este o poveste la fel de mare precum a unei «sclave»”, a spus el în declarația sa.

Oricare ar fi adevărul despre identitatea ei, Vecce crede că opera lui Leonardo reflectă relația dintre el și mama sa.

El a spus că reprezentările lui Leonardo ale figurii Madonei s-au bazat întotdeauna pe o femeie reală, nu pe iconografie religioasă, și crede că influența Caterinei i-a inspirat marele succes. „Ideea de mamă a rămas în inima lui toată viața. Caterina a fost singura femeie din viața lui și a iubit zâmbetul Caterinei”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite