A fost preparat Sfântul şi Marele Mir. Prepararea se face numai în Săptămâna Patimilor
În această seară s-a încheiat procesul de preparare a Sfântului și Marelui Mir. Zeci de mirodenii amestecate cu vin și uleiuri de cea mai bună calitate au fiert trei zile, într-un recipient de o tonă. Acest mir preparat printr-un ritual special doar în Săptămâna Patimilor, e folosit de preoții din toată țară după botez, la sfințirea bisericilor și a altarelor.
Prepararea Sfântului și Marelui Mir în Patriarhia Română are loc o dată la 9 sau 10 ani, atunci când rezervă e aproape epuizată. În acest recipient din inox s-au amestecat sute de litri de vin alb și ulei de măsline de cea mai bună calitate. Amestecul fierbe la foc mic. Treptat s-au adăugat 39 de mirodenii, dar și zeci de uleiuri volatile.
Procesul de prepararea a Mirului durează trei zile. Toate ingredientele sunt amestecate de preoți, prin rotație, încontinuu, în recipientul de 1.000 de litri. În tot acest timp, se rostesc fără întrerupere rugăciuni și pasaje din evanghelii.
Sfântul și Marele Mir se prepară întotdeauna numai în Săptămâna Patimilor.
Mirul sfințit în Joia Mare va fi distribuit în toate bisericile ortodoxe din țară că să-l folosească preoții. Tradiția a luat naștere odată cu răspândirea creștinismului dar și pentru că episcopii nu puteau ajunge la fiecare creștin proaspăt botezat pentru a aplică Taină Mirungerii.
Până în prezent, în Biserica Ortodoxă Română, Marele Mir a fost sfinţit de 21 de ori. Prima dată, în Săptămâna Mare în anul 1882.