A fost preparat Sfântul şi Marele Mir. Prepararea se face numai în Săptămâna Patimilor

24 aprilie 2019, 22:05

Prepararea Sfântului și Marelui Mir în Patriarhia Română are loc o dată la 9 sau 10 ani, atunci când rezervă e aproape epuizată. În acest recipient din inox s-au amestecat sute de litri de vin alb și ulei de măsline de cea mai bună calitate. Amestecul fierbe la foc mic. Treptat s-au adăugat 39 de mirodenii, dar și zeci de uleiuri volatile.

Procesul de prepararea a Mirului durează trei zile. Toate ingredientele sunt amestecate de preoți, prin rotație, încontinuu, în recipientul de 1.000 de litri. În tot acest timp, se rostesc fără întrerupere rugăciuni și pasaje din evanghelii.

Sfântul și Marele Mir se prepară întotdeauna numai în Săptămâna Patimilor.

Mirul sfințit în Joia Mare va fi distribuit în toate bisericile ortodoxe din țară că să-l folosească preoții. Tradiția a luat naștere odată cu răspândirea creștinismului dar și pentru că episcopii nu puteau ajunge la fiecare creștin proaspăt botezat pentru a aplică Taină Mirungerii.

Până în prezent, în Biserica Ortodoxă Română, Marele Mir a fost sfinţit de 21 de ori. Prima dată, în Săptămâna Mare în anul 1882.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite