A început pelerinajul de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Peste 10.000 de pelerini aşteaptă să se închine la racla cu moaşte
Începând de sâmbătă, 8 octombrie, racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă pe esplanada din faţa Catedralei Mitropolitane. Peste 10.000 de persoane au și format o coadă de așteptare de câţiva kilometri, aşteptând să se închine la la sfintele moaște, care vor rămâne până săptămâna viitoare sub baldachinul special amenajat. Pelerinii vor putea, zi şi noapte, să ajungă să se roage la sfintele moaşte.
Înainte de răsăritul soarelui, Sfânta Parascheva a revenit în mijlocul credincioşilor, care au venit să îi prăznuiască pomenirea. Racla cu Sfintele Moaşte a fost scoasă din Catedrala Iaşilor şi va rămâne sub baldachinul din curte, acolo unde vor avea loc toate ceremoniile dedicate marii sărbători de pe 14 octombrie.
Credincioșii așezați la rând încă din timpul nopții au trecut, unul câte unul, pe la moaștele Cuvioasei, dar şi ale Sfântului Paisie de la Neamț. Primul care s-a închinat a fost mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt prea Sfintitul Părinte Teofan.
”Slavă lui Dumnezeu pentru toate și nădăjduim ca rugăciunile Sfântului Paisie, rugăciunile Sfintei Parascheva și rugăciunile calde și binecuvântate ale pelerinilor se vor îndrepta către Dumnezeu”, ne-a declarat ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Pewste 22.000 de pelerini au trecut pe racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Cel puțin 49 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Trei dintre acestea au avut nevoie și de internare. Suferinzii acuzau dureri abdominale, hipertensiune arterială, hipoglicemie și crize comisiale.
Duminică seara va fi şi o procesiune: raclele cu moaştele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Paisie vor fi purtate pe străzile din centrul Iaşiului. Şi vor rămâne apoi sub baldachinul din fata Catedralei Mitropolitane până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Dimineață, la rândul format pe străzile din spatele Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei sunt aproximativ 9.200 de persoane. Majoritatea celor care stau la un rând de peste doi kilometri sunt pelerini veniţi din Voluntari, ei fiind aduşi cu 120 de autocare. Ei au ţinut să fie prezenţi la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru a lua parte la procesiunea de scoatere a moaştelor din Catedrală, eveniment care a avut loc sâmbătă dimineaţă la ora 06,00.
În primele şase ore ale pelerinajului, pe la baldachinul special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în care se află racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva şi racla Sf. Cuvios Paisie de la Neamţ, un sfânt născut în urmă cu 300 de ani în Ucraina, s-au închinat peste 9.200 de pelerini, timpul de aşteptare fiind de 5-6 ore. Sunt însă şi pelerini care au aşteptat 18 ore, ei venind încă din cursul dimineţii de vineri cu intenţia de a fi printre primii credincioşi care să se închine la raclele sfinţilor.
Anul acesta "Voluntarii Sfintei Parascheva" sunt în număr de 500 de laici, coordonaţi de 200 de preoţi. Ei ei asigură permanenţa pe întreaga durată a pelerinajului, în ture de 3 sau 4 ore.
"Voluntarii "Sfintei Parascheva" poartă veste roşii specifice şi sunt prezenţi şi la Gară sau în anumite puncte de informare din oraş unde să îndrume pe pelerini, în catedrală şi în curte sau de-a lungul rândului. Preoţii merg de-a lungul rândului de pelerini pentru a discuta cu ei, pentru a le răspunde la întrebări, a le aduce la cunoştinţă anumite informaţii. Există un program numit "Hrană pentru pelerini", prin care Biroul de Asistenţă Socială al Mitropoliei oferă pachete care constau în alimente ambalate, patiserie ambalată, ceai cald, cafea. La aceste pachete se adaugă ceai cald în fiecare noapte în intervalul 21.00-06.00. Desigur, vor mai fi şi alte instituţii bisericeşti sau laice care vor oferi hrană, ceai sau cafea", a spus Lucian Apopei, directorul de Comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.
----------------------------------------------------------------------------
Aproximativ 300.000 de credincioşi din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi să ajungă, în perioada 8-16 octombrie, în pelerinaj la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, pentru a se închina la racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva, care sâmbătă dimineaţă au fost aşezate într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropolitană.
În această perioadă, forţele Ministerului Afacerilor Interne, coordonate de Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, vor asigura condiţiile de siguranţă pentru ca peste 300.000 de pelerini să se bucure de slujbele religioase şi alte activităţi desfăşurate în spaţiul public prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
"Având în vedere interesul manifestat de credincioşi pentru această mare sărbătoare creştină şi experienţa anilor trecuţi, perioada de afluenţă maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane, ceea ce va genera un şir de oameni de peste trei kilometri lungime şi un timp de aşteptare cuprins între 16 şi 20 de ore", a declarat plutonier adjutant Ioan Sorin Merluşcă, purtător de cuvânt la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.
De asemenea, în data de 14 octombrie, când se prăznuieşte hramul Sf. Cuvioase Parascheva, pe timpul celor două evenimente simultane, pelerinajul la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi Slujba Liturghie Arhierească, oficiată pe scena din faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, se estimează că vor fi prezente în zona centrală a municipiului Iaşi peste 90.000 de persoane.
Pentru a evita aglomerarea de persoane şi producerea de busculade, ca în fiecare an, s-a realizat un culoar unic de acces destinat pelerinilor, pe traseul Catedrala Mitropolitană - str. Arhitect G.M. Cantacuzino - str. Iordache Lozonschi - str. Cloşca- str. Petru Movilă - str. Uzinei - str. Morilor - str. Alexandru Ipsilanti Vodă - str. Sfântul Andrei - str. Iancu Bacalu - bd. Regele Ferdinand I al României (fost Splaiul Bahlui Mal Stâng).
"Pe toată perioada desfăşurării manifestărilor religioase de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, echipe de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente în zonele de deplasare a pelerinilor şi vor sta la dispoziţia celor care vor avea nevoie de sprijin şi îndrumare. Jandarmii şi colegii din celelalte instituţii vor fi prezenţi 24 de ore din 24 în toate punctele cheie ale municipiului Iaşi, principalul scop fiind prevenirea oricăror incidente ce pot perturba buna desfăşurare a manifestărilor religioase, acordarea de sprijin persoanelor care vor avea nevoie de asistenţă medicală, precum şi deplasarea în siguranţă a tuturor persoanelor în zonele adiacente Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, fără a se bloca căile de comunicaţie rutieră", a precizat plutonier adjutant Ioan Sorin Merluşcă.
Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, reprezentanţii Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău recomandă să se manifeste răbdare şi înţelegere faţă de regulile de acces în zonele destinate pelerinilor şi să fie respectate indicaţiile forţelor de ordine. De asemenea, se recomandă acordarea unei atenţii deosebite copiilor şi persoanelor vârstnice care vin în pelerinaj, precum şi bunurilor personale.
Totodată, persoanelor cu probleme grave de sănătate care doresc să se roage la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi care au nevoie constantă de îngrijire medicală le este recomandat să se informeze înainte de începerea pelerinajului cu privire la gradul de solicitare al echipajelor medicale de urgenţă şi a Unităţilor de Primiri Urgenţe din Iaşi.
---------------------------------------------------------
Cunoscută şi sub numele de Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra, din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Moaştele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserică din Epivat, apoi la Târnovo, iar în secolul al XVI-lea au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, aşezându-le în biserica Mănăstirii ''Sfinţii Trei Ierarhi''.
În prezent, moaştele Cuvioasei Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Racla Sfintei Parascheva a fost mutată aici de la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1888, după ce moaştele au scăpat neatinse din incendiul de la Biserica ''Trei Ierarhi".
Deşi Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în întreaga Patriarhie Română, ea este considerată ocrotitoarea Moldovei, dar şi a celor năpăstuiţi.