A început recoltarea de plasmă de la pacienţii vindecaţi de COVID-19. Primele trei donări au fost făcute azi

28 aprilie 2020, 13:08

Au fost zece persoane care au vrut să doneze plasmă astăzi, nu s-au încadrat însă în criterii. Pe de o parte nu le-au ieșit analizele bine, pe de altă parte se vindecaseră de câteva zile de COVID-19 și este nevoie de cel puțin două săptămâni pentru a ajunge să doneze plasmă.  Plasma recoltată va fi testată și apoi va ajunge în spitale.

Și cei care vor primi plasma trebuie să îndeplinească câteva criterii. Întâi de toate trebuie să fie internați la ATI, trebuie să fie intubați de nu mai mult de 10 zile cu ventilatoare și să aibă o evoluție rapidă a stării de rău.

Ministerul Sănătății a informat marți că procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus a demarat marţi dimineaţă, când au avut loc primele trei recoltări de plasmă de la donatori vindecaţi de COVID-19, în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti,.

Potrivit sursei citate, plasma va fi testată şi, după calificarea biologică, va fi pusă la dispoziţie spitalelor.

Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienţilor critici infectaţi confirmaţi cu COVID-19, cu vârsta de cel puţin 18 ani, care îndeplinesc următoarele criterii: se află într-o secţie de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru tratamentul pacienţilor COVID-19 şi avizat de Comisia de ATI, prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare, în ciuda tratamentului administrat, sunt ventilaţi mecanic de mai puţin de 10 zile sau în pragul intubaţiei şi ventilaţiei mecanice.

MS a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI.

Documentul stabileşte modul de colectare, testare, prelucrare, stocare şi distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI, în conformitate cu legislaţia naţională în domeniul transfuziei sanguine şi ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuţia şi utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

În prezent, sunt trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienţilor cu coronavirus donate Ministerului Sănătăţii, în Bucureşti, Timişoara şi Iaşi.

 

Potrivit MS, pacienţii vindecaţi cu COVID 19 vor fi contactaţi, cu respectarea regulilor naţionale şi ale UE, sau pot contacta centrele de

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă

Permafrost arctic

Viruși ”Zombie”, vechi de aproape 50.000 de ani, readuși la viață în Siberia