A secat Lacul Amara, arie naturală protejată de interes național. Vara, în zonă cuibăreau păsările migratoare și soseau mii de turiști

28 iunie 2022, 16:46

Lipsa precipitațiilor, seceta prelungită, vântul care suflă și usucă tot au dus la secarea completă a Lacului Amara, întins pe 803 hectare. E singura baltă din zonă care nu mai are strop de apă.

Până în 1962, la nici jumătate de kilometru, trecea râul Buzău. Acesta și-a schimbat atunci cursul, iar lacul primea apă doar dintr-un izvor.

Ulterior, ferma piscicolă din zonă a reușit, printr-un sistem de aducțiune, sa direcționeze apa în lac. Astăzi nimic nu mai aduce apa.

Localnicii din Amara își amintesc că la marginea satului lacul le ajungea până aproape de gospodării. Iar turiștii veneau vara să se bucure de priveliște.

Un profesor de geografie din satul Stăvărăşti, situat pe malul lacului, susține că de vină e încălzirea globală.

Mii de păsări zburau din zori și până târziu în noapte deasupra luciului apei. Fie căutau hrană, fie loc de cuibărit.

Între speciile rare care populau până nu demult arealul erau chirighița cu obraji albi, lopătarul, ţigănușul, egreta mică, lișița, gâsca cu gât roșu – specie strict protejată, amenințată cu dispariția la nivel global.

Lacul Amara a primit statutul de arie naturală protejată de interes național în anul 2000.

Echipa TVR a cerut la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate lămuriri privitoare la situația Lacului Amara, însă până la ora difuzării știrii nu a primit niciun răspuns.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite