Hărțuirea sexuală în școli, un fenomen trecut sub tăcere. Una din trei studente, agresate. Mii de apeluri la Telefonul Copilului, în care micuții reclamă abuzuri sexuale

7 iunie 2022, 19:58

O fotografie „incendiară” pentru o notă mare. E târgul pe care un profesor de matematică din Piatra Neamț l-ar fi propus cel puțin uneia dintre elevele sale. Iar acesta e doar unul din numeroasele astfel de cazuri mediatizate în ultimii ani. Însă expunerea mediatică nu se traduce în cifre oficiale, pentru că victimele preferă de obicei să tacă. Din cele circa 40.000 de apeluri primite până acum la Telefonul Copilului, mare parte sunt raportări de abuz sexual, însă foarte puține dintre acestea s-au petrecut la școală.

Mădălina Turza, consilier de stat: „În statisticile Poliţiei Naţionale, pe parcursul unui an de zile, sunt înregistrate ca şi dosare penale doar trei. Dar, din toate studiile realizate în teren, hărţuirea sexuală nu este raportată foarte bine nici în rândul adulţilor, cu atât mai puţin în rândul copiilor.”

Gabriela Groza, psiholog: „Foarte mulţi tineri, în momentul în care este vorba despre o hărţuire sexuală, simt multă ruşine şi ruşinea împiedică acţiunea. Alţii simt multă vinovăţie. Reacţiile noastre deseori sunt de blamare, dacă nu directă, întrebări de genul „Dar cu ce erai îmbrăcată? Dar ce i-ai zis? Dar cum te-ai uitat?”.

Mai puțin mediatizate, cazurile de hărțuire sexuală în universități ar putea fi chiar mai frecvente, arată un studiu realizat anul trecut.

Adela Alexandru, cercetătoare, Centrul FILIA: „În 2021, am publicat rezultatele unui studiu exploratoriu. Am aflat că una din trei studente a fost hărțuită în universitatea în care activa.  Majoritatea faptelor au fost comise de către cadre didactice”.

Cu toate astea, cele mai multe universități spun că nu au avut cazuri de hărțuire sexuală. În acest context, mai multe asociații au organizat o campanie de conștientizare a fenomenului, care oferă o bază de date cu informații publice despre situațiile de hărțuire și abuz sexual în învățământ, dar și sprijin pentru victimele care decid să depună plângere.

Mihaela Mangu, președinta Asociației Anais: „Consilierea juridică va consta în ajutor pentru redactarea plângerilor penale ce urmează a fi depuse la Parchet, Poliție, iar consilierea psihologică constă în ședințe individuale”.

Campania „Catedra de Abuz” pune la dispoziția victimelor din școli și universități un formular prin care pot raporta hărțuirea sexuală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite