Ploile îngreunează acțiunea de scoatere a apei din lacul de acumulare Tăul Mare, Roșia Montană. 158 de persoane au fost evacuate

3 octombrie 2022, 07:54

Cele trei pompe de mare putere care au fost aduse la Roșia Montană au funcționat inclusiv în noaptea de duminică spre luni.

Nivelul apei din lacul Tăul Mare trebuie scăzut cât mai repede, pentru a reduce presiunea de barajul care s-a fisurat.

Mai mulți specialiști de la Apele Române sunt la Roșia Montană și caută soluții pentru a rezolva criza. Nimeni nu știe însă când va trece pericolul.

Peste 150 de locuitori din Roșia Montană s-au mutat temporar la rude aflate în afara zonei amenințate. Cei care au rămas în case trebuie să se adăpostească într-o zonă înaltă dacă se dă alarma, dar trăiesc cu speranța că nu se va întâmpla nimic rău.

Barajul în spatele căruia s-a format lacul Tăul Mare a fost ridicat în anul 1750 și a fost supraînălțat în 1908. Apa acumulată era utilizată pentru punerea în funcțiune a instalațiilor pentru prelucrarea minereului aurifer. Acum, lacul era folosit doar pentru agrement.

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 Situația nu este prea bună pentru pompierii militari care muncesc să scoată apa din Lacul Tăul Mare, pentru că ploile din această dimineață au crescut din nou nivelul apei, iar efortul pompierilor este mai mare. Ei folosesc două pompe de mare putere, de 10 mii de metri cubi pe  minut ca să scoată apa din lac. Specialiștii au spus că este nevoie ca nivelul apei să fie scăzut cu aproximativ 5 metri, pentru a diminua presiunea pe baraj.

158 de persoane s-au evacuat din Roșia Montană, deoarece în spatele barajului sunt 200 de mii de metri cubi de apă care le pun viața în pericol.

Autoritățile caută soluții ca să pună în siguranță acest baraj.

ACTUALIZARE Telejurnal 07.00 Acțiunea de extragere a apei din baraj a continuat peste noapte. Nivelul a scăzut cu peste un metru până luni dimineață.

O surpare de teren de lângă Lacul Tăul Mare pune în pericol sute de localnici, care au primit mai multe mesaje RO-ALERT.

VEZI și Alertă în Roșia Montană după descoperirea unei fisuri la barajul lacului Tăul Mare. Nou mesaj de avertizare: evacuarea preventivă este imperativ necesară! Cota apei a scăzut până duminică seara cu 40 de centimetri

Cei mai mulţi au refuzat să plece, deşi există pericol de infiltraţii care să ducă la inundaţii.

Zeci de pompieri şi de jandarmi lucrează pentru a scoate de urgenţă apa din lac, însă va dura 2-3 trei zile până când Roşia Montană va fi în siguranţă. Duminică seară, nivelul apei din baraj scăzuse cu 40 de centimetri.

Lacul Tăul Mare a fost amenajat în urmă cu 100 de ani, când în zonă erau activități de extragere a aurului. Acum era folosit pentru pescuit, în baza unei autorizații valabile până în 2024.

Localnici evacuați în miez de noapte de lângă lacul Tăul Mare. Raed Arafat: Celor care continuă să refuze evacuarea li se va spune ce să facă dacă se dă alarma. Roșia Montană va fi în siguranţă în 2-3 zile

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite