Acord de principiu în UE pentru sancțiuni în cazul Navalnîi

22 februarie 2021, 18:56

Miniștrii de externe ai UE au mai făcut un pas, unitar, spre adoptarea de sancțiuni împotriva Rusiei. Confirmarea lor ar urma să se producă luna viitoare, la Consiliul European.

HEIKO MAAS, ministrul german de externe: „Am spus deja răspicat, la momentul arestării lui Navalnîi, că nu suntem pregătiţi să acceptăm această încălcare a dreptului internaţional şi că trebuie impuse sancţiuni”.

BOGDAN AURESCU, ministrul român de Externe: „Din câte știu de la colegii mei, miniștrii de externe ai statelor membre, există o foarte mare majoritate care susține adoptarea de noi sancțiuni”.

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a fost desemnat să propună o listă cu nume de responsabili ruși care vor fi vizați de sancțiuni: înghețarea activelor de pe teritoriul UE sau interdicția de călătorie în țările membre. Potrivit Reuters, pe listă s-ar afla, între alții, șeful comitetului de anchetă rus și directorul direcției penitenciarelor. Potrivit France Press, nu ar fi pe listă niciun oligarh rus.

LEONID VOLKOV, liderul grupului Navalnîi: “Ne vom strădui să facem ceva impresionant în primăvară. Acesta este obiectivul nostru major acum”.

Europenii se consultă în acest dosar cu americanii și cu britanicii. Aleksei Navalnîi a fost reţinut când a revenit în Rusia din Germania, pentru că ar fi încălcat termenii unei eliberări condiţionate, după o condamnare motivată politic, conform opozantului rus. El s-a recuperat în Germania, după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic militar. Moscova a negat orice implicare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite