Acord strategic în domeniul apărării România – SUA. Mark Esper: „În ultimii ani, România şi-a mărit bugetul apărării la 2% din PIB şi a constituit un exemplu puternic pentru alţi aliaţi”

9 octombrie 2020, 22:11

Discuțiile despre cooperarea celor două armate, română și americană, în următorul deceniu, s-au purtat la cel mai înalt nivel, la Pentagon.

Secretarul Apărării, Mark Esper, și ministrul Nicolae Ciucă au semnat un document în care se face referire și la întărirea securității la Marea Neagră.

Mark Esper, secretar al Apărării: „În ultimii ani, România şi-a mărit bugetul apărării la 2% din PIB şi a constituit un exemplu puternic pentru alţi aliaţi. Şi vă mulţumesc pentru asta.

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării: „SUA sunt cel mai puternic aliat al nostru. Strategia de securitate a României pentru perioada 2020-2024 subliniază importanţa şi prioritatea cooperării pentru a asigura flexibilitatea strategică a SUA în zona Mării Negre.

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA: „Acest acord strategic din domeniul apărării confirmă hotărârea SUA de a sprijini România pentru a se putea apăra de puteri străine rău intenţionate şi pentru a-şi păstra integritatea teritorială.

După ce Rusia a anexat ilegal Crimeea în primava lui 2014, SUA și-au sporit prezența în România. Câteva sute de militari americani cu blindate și elicopetere sunt în permanență staționați în baza Mihail Kogălniceanu și, constant, avioane ale principalului aliat vin pentru diverse exerciții la Câmpia Turzii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite