Act de vandalism în Copenhaga. Pe statuia Micii Sirene a fost pictat un steag rusesc
02 Martie 2023, 12:54 (actualizat 02 Martie 2023, 13:07)
(actualizat 02 Martie 2023, 13:07) | Știrile TVR

Pe statuia Micii Sirene din Copenhaga a fost vopsit miercuri noaptea un drapel rus, semnalează o jurnalistă a agenţiei France Presse, citată de Agerpres.

Monumentul care o reprezintă pe eroina unei poveşti de Hans Christian Andersen este un simbol cunoscut al capitalei daneze. Drapelul alb-albastru-roşu a fost pictat pe soclu, probabil ca semn de susţinere faţă de Rusia, care a invadat Ucraina în urmă cu un an şi ocupă teritorii din această ţară.


Poliţia daneză a anunţat că a deschis o anchetă asupra incidentului, dar nu a menţionat niciun indiciu.

Joi dimineaţa, pe o vreme însorită, turiştii fotografiau monumentul din apropierea portului, cu urmele actului de vandalism.

AFP reaminteşte că statuia de bronz - amplasată din 1913 pe o alee destul de izolată - a mai fost ţinta unor atacuri şi cu alte ocazii. În 1964, capul Micii Sirene a fost tăiat şi originalul nu a mai fost găsit. În 1998 a avut loc o nouă decapitare, dar fragmentul a fost ulterior restituit. În 2003, monumentul a fost vizat de o explozie. De mai multe ori, statuia a fost vopsită sau marcată cu diverse mesaje; ultima oară, în 2020, au fost inscripţionate cuvintele "racist fish" (peşte rasist - n.r.).