Adam Michnik: „Sunt sigur că Ucraina va deveni pentru Putin ceea ce-a devenit Afganistanul pentru Brejnev”
18 Aprilie 2022, 15:06 (actualizat 18 Aprilie 2022, 15:27)
(actualizat 18 Aprilie 2022, 15:27) | Știrile TVR

Vladimir Putin „a dus Rusia într-o capcană” prin invadarea Ucrainei, spune fostul disident polonez Adam Michnik, care previzionează o înfrângere definitivă pentru liderul de la Kremlin.

„În Rusia, schimbările au avut loc după ce s-au pierdut războaie - după războiul finlandez, războiul japonez, războiul afgan, și acum Ucraina”, a declarat recent Michnik într-un interviu pentru RFE/RL.

Adam Michnik (77 de ani), un intelectual de frunte din anii Războiului Rece și unul dintre criticii vechi ai dominației ruse asupra Europei de Est, este redactorul-șef al ziarului liberal polonez Gazeta Wyborcza. Într-un editorial, Michnik a scris: „Trebuie s-o spunem răspicat. Toți suntem ucraineni acum”.

Putin a interpretat greșit retragerea haotică a Statelor Unite din Afganistan, considerând-o semnul unei fisuri la nivelul NATO, este de părere Adam Michnik.

În privința suportului popular pentru invazia rusă din Ucraina, Michnik a declarat în interviu: „Nu cred că rușii îl susțin 100% pe Putin; 200.000 de ruși au plecat în străinătate. În 1968, în timpul intervenției din Cehoslovacia, șapte persoane au mers în Piața Roșie din Moscova. Astăzi, 8.000 au fost deja arestați pentru că au ieșit în stradă cu sloganul «Nu războiului».”

„Sunt sigur că Ucraina va deveni pentru Putin ceea ce a devenit Afganistanul pentru [Leonid] Brejnev”, a adăugat Michnik, referindu-se la fostul lider sovietic care a ordonat invadarea Afganistanului în decembrie 1979.

Invadarea Afganistanului a dus la moartea a aproximativ 15.000 de militari și a 2 milioane de afgani, grăbind prăbușirea Uniunii Sovietice. Acum, Michnik speră că o înfrângere a Rusiei în Ucraina va fi scânteia care va aprinde cu adevărat democratizarea Rusiei.