Adelin Petrișor, trimis special al TVR la Kabul: Peste tot în oraș, la tot pasul, sunt puncte de control ale talibanilor
06 Septembrie 2022, 20:50 (actualizat 06 Septembrie 2022, 21:16)
(actualizat 06 Septembrie 2022, 21:16) | Știrile TVR

Gruparea Stat Islamic a revendicat atentatul comis luni la Ambasada rusă din Kabul. Un terorist kamikaze s-a detonat lângă intrare. Au murit şase oameni, doi diplomaţi ruşi și patru cetăţeni afgani. Rusia este printre puținele ţări care mai au ambasadă la Kabul, după preluarea puterii de către talibani. Autoritățile afgane spun că au relații bune cu Moscova și că vor proteja mai bine sediul ambasadei. Trimisul special al TVR în Afganistan, Adelin Petrișor, are detalii.

Mi-e greu să spun dacă talibanii au luat azi mai multe măsuri de securitate, față de ieri. Însă vă asigur că peste tot în oraș, la tot pasul, sunt puncte de control ale talibanilor. Sunt talibani înarmați, polițiști, mașini blindate.

Mai ales zonele sensibile din Kabul sunt foarte bine păzite, cum ar fi ambasadele, ministerele.

Ieri, în atacul de la Ambasada Federației Ruse, și-au pierdut viața doi angajați ai Ambasadei: secretarul 2 și un agent de securitate. Surse de securitate spun că și cel puțin patru civili au murit.

Atacul a fost imediat revendicat de ISIS Corasan - ISIS Pakistan și ISIS Afganistan. Teroriștii au anunțat pe contul lor de Telegram că au trimis un sinucigaș care s-a detonat în fața Ambasadei Federației Ruse.

În Kabul, în acest moment, sunt doar patru ambasade, deși nicio țară din lume nu recunoaște guvernul taliban.

A fost o lună august sângeroasă. Acum trei săptămâni, a fost un atac cu bombă la o moschee din Kabul. 21 de oameni, între care un cleric important, apropiat de talibani, au murit atunci.