Aderarea României la Schengen a fost dezbătută în Parlamentul European. Siegfried Mureșan: Includerea României și Bulgariei va face toată Uniunea mai sigură și toată zona Schengen mai sigură

5 octombrie 2022, 11:10

Eurodeputaţii români au susţinut  aderarea cât mai rapidă a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, în contextul în care cele două ţări au îndeplinit încă din anul 2011 toate condiţiile tehnice necesare.

”Anul acesta, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, România a găzduit peste 1 milion de refugiaţi ucraineni. România poate securiza frontiera zonei Schengen în orice condiţii. Includerea celor două ţări va face mai sigură întreaga Uniune Europeană. Aşa cum am fost de acord ca Suedia şi Finlanda să adere la NATO, tot aşa cerem acum ca România şi Bulgaria să adere la Schengen”, a afirmat în intervenţia sa Siegfried Mureşan, de la grupul Partidului Popular European.

Europarlamentarul Rareș Bogdan (PPE) a avut un discurs dur, în care a cerut din nou aderarea României la Schengen și a spus că țara noastră trebuie tratată la fel ca celelalte state membre UE.   El a făcut referire la opoziția unor state UE și a  amenințat chiar cu declanșarea unei crize la nivel european.

Eurodeputatul Dan Nica (grupul S&D) a salutat declaraţia Comisiei Europene, care a reconfirmat faptul că România şi Bulgaria sunt pregătite pentru a deveni membre depline ale Schengen, şi pe cea a preşedinţiei cehe a Consiliului UE, care doreşte ca la summitul din luna decembrie să se obţină unanimitatea cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. El a calificat situaţia actuală drept ”umilitoare şi intolerabilă” pentru ţara noastră şi a lansat un apel la solidaritate europeană.

În opinia lui Dragoş Tudorache, de la grupul Renew, care a salutat la rândul său declaraţiile reprezentanţilor Comisiei Europene şi ale Consiliului UE, cauzele situaţiei actuale în care România şi Bulgaria sunt în afara spaţiului Schengen deşi îndeplinesc toate condiţiile tehnice ar trebui să fie căutate ”nu doar în Consiliu, dar şi în parlamentele şi guvernele noastre”. El s-a pronunţat pentru un pact în parlamentul naţional pentru Schengen.

”Nu pot să îmi ascund stupoarea şi şocul faţă de ce am auzit. Acum 11 ani s-a ajuns la concluzia că România şi Bulgaria sunt pregătite pentru Schengen, dar în 2022 încă avem această discuţie”, a spus Cristian Terheş (grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni), ca reacţie la declaraţiile eurodeputatului german Guido Reil (grupul Identitate şi Democraţie, ID) care susţinuse că România şi Bulgaria nu trebuie primite în Schengen şi că aderarea lor la Uniunea Europeană a fost o greşeală.

Şi Dacian Cioloş (grupul Renew) a ţinut să îi răspundă lui Guido Reil, spunând că dacă România nu ar fi gestionat ireproşabil situaţia refugiaţilor ucraineni ajunşi la frontieră atunci eurodeputatul german ar fi văzut cu adevărat ”ce înseamnă Far West”. Potrivit fostului premier, prin aderarea României la spaţiul Schengen întreaga Uniune Europeană va deveni mai puternică.

În intervenţia sa, eurodeputatul Eugen Tomac (grupul PPE) a întrebat ”cui serveşte menţinerea României şi a Bulgariei în afara frontierelor Uniunii Europene?”. El a opinat că ”se greşeşte atunci când, din raţiuni politice mărunte, două naţiuni europene sunt ţinute în afara spaţiului Schengen”. ”Avem dreptul de a fi trataţi în mod corect”, a insistat Tomac.

Eurodeputata Carmen Avram (grupul S&D) a pledat pentru aderarea rapidă a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, întrucât ele îndeplinesc de 11 ani toate criteriile necesare, ea cerând ”încetarea discriminării României”.

Și președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a cerut aderarea României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație: „Locul României și Bulgariei este în Schengen. Solicităm Consiliului să acorde în sfârșit Bulgariei și României accesul pe care îl merită.”

ACTUALIZARE 18.10 Chiar acum se trag concluziile acestei dezbateri, a transmis corespondentul TVR la Strasbourg, Lucian Pîrvoiu, pentru Ora de Știri. Reprezentantul președinției cehe ia cuvântul pentru închiderea acestei dezbateri, care urmează să aibă o rezoluție ce va fi votată în următoarea sesiune plenară a PE de la sfârșitul lunii octombrie. Va fi o rezoluție în care se va cere, pe de o parte, punerea pe agenda Consiliului JAI din luna decembrie a aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, împreună cu Croația, care are deja o recomandare în acest sens, făcută de către președinția franceză. Marea majoritate a celor care au luat cuvântul la dezbatere sunt de acord cu faptul că a venit timpul ca după 11 ani România și Bulgaria să intre în spațiul de liberă circulație. Doar câteva voci răzlețe, care vin din partea unor partide de extremă dreapta din Germania și din Italia s-au opus unei extinderi a spațiului Schengen. La dezbatere au participat 17 europarlamentari români, dar și europarlamentari din alte țări.

 

 

ACTUALIZARE 17.15 Europarlamentarul român Rareș Bogdan, în Parlamentul European:

De 11 ani, două țări europene pe care România le tratează cu respect, îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen. Și asta deși companiile lor au afaceri uriașe în România și dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări. Mereu, România și-a tratat partenerii cu respect. Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați de către toți membrii UE? Să provocăm o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale care traversează zilnic România, pentru a ajunge pe piețele occidentale?”

 

 

 

ACTUALIZARE 16.52 Europarlamentarul român Siegfried Mureșan, în Parlamentul European:

Includerea României și Bulgariei în zona Schengen va face toată Uniunea Europeană mai sigură, va face  și zona Schengen mai sigură. Așa cum anul acesta am acceptat Finlanda și Suedia în NATO, pentru a deveni cu toții mai siguri, la fel cerem ca România și Bulgaria să fie incluse în zona Schengen pentru ca toată Uniunea Europeană să fie mai sigură. Vor avea de câștigat în primul rând cetățenii din România și Bulgaria, companiile din România și Bulgaria, dar vor avea de câștigat oamenii și întreprinderile din toată Uniunea Europeană, pentru că toți cetățenii europeni vor putea călători mai repede, mai simplu, mai sigur. Toate companiile europene se vor putea mișca mai rapid, fără întârzierile de la frontieră. Comisia Europeană confirmă din anul  2011 că România și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile, de aceea cerem Consiliului Uniunii Europene să-și îndeplinească obligația, să accepte fără întârziere Bulgaria – România în spațiul Schengen. Uniunea Europeană este puternică atucni când este unită. Vă cer și acum să dăm dovadă de unitate și să întărim Uniunea Europeană.

ACTUALIZARE 16.30 Grupul Popularilor Europeni din Parlamentul European a  postat un mesaj în care îndeamnă țările membre să deschidă spațiul Schengen pentru România, Bulgaria și Croația: „Cerem statelor membre să deschidă spațiul Schengen pentru călătoriile fără pașaport pentru  România și Bulgaria. Croația este, de asemenea, pregătită să se alăture. Rămânând împreună, putem consolida spațiul Schengen și ne putem asigura că frontierele externe ale UE sunt mai bine protejate!”

ACTUALIZARE 16.23 Reprezentantul Comisiei Europene, vicepreședintele Margaritis Schinas:

  • Consiliul a recunoscut că Croația a îndeplinit toate condițiile. S-au făcut progrese în privința României și Bulgariei
  • Laud partenerii noștri români și bulgari pentru modul în care au gestionat frontierele în fața valului de migranți
  • Comisia își reiterează sprijinul complet pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen

ACTUALIZARE 16.10 La Parlamentul European a început dezbaterea privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

ACTUALIZARE 15.11 Ședința în care se dezbate aderarea României la Schengen, care trebuia să înceapă la ora 15.00 întârzie și va începe în jurul orei 15.30. Vor lua cuvântul  17 europarlamentari din România, a transmis corespondentul TVR la Strasbourg, Lucian Pîrvoiu. Vor fi prezenți reprezentatul Președinției cehe și reprezentantul Comisiei Europene.  Cei doi vor lua primii cuvântul, vor vorbi despre accederea României și Bulgariei la Schengen, apoi vor vorbi șefii de grupuri politice. Va veni apoi rândul europarlamentarilor din cele două țări. În ultima clipă a apărut o modificare: inițial, în propunerea de draft pentru această dezbatere era inclusă și Croația, care nu mai apare.

 

 

Europarlamentarul Victor Negrescu: Sper ca în decembrie Consiliul să voteze aderarea României, începând de anul viitor

“Este o dezbatere foarte importantă pentru care am luptat să aibă loc în plenul Parlamentului European. Sunt mai mulți eurodeputați din țări europene, din mai multe grupuri politice, care susțin demersul. Mă aștept de la această discuție să întărească încă o dată faptul că România îndeplinește toate criteriile penrtru aderarea la spațiul Schengen, să se puncteze argumentele suplimentare care ne pot împinge ca anul acesta să avem o decizie pentru aderarea României la acest spațiu de liberă circulație. Sper să reiasă din această discuție o rezoluție care să invite Consiliul să voteze în luna decembrie aderarea României la Schengen începând de anul viitor”, a precizat europarlamentarul Victor Negrescu, într-un interviu acordat jurnalistului TVR Lucian Pîrvoiu.

 

 

CITIȚI ȘI -Parlamentul European dezbate miercuri aderarea României la spațiul Schengen. Un calendar posibil

Europarlamentarii români care au provocat această dezbatere în Parlamentul European au cerut un calendar foarte clar pentru acest lucru, iar calendarul care este posibil să fie aprobat ar prevede intrarea din ianuarie în spațiul Schengen cu zonele maritime și cele rutiere, urmând ca abia în martie să intrăm și cu aeroporturile.

Este doar o propunere în acest moment, iar dezbaterea de azi ar fi un pas ca această propunere să devină realitate.

Dezbaterea va fi urmată de o rezoluție ce va fi votată la următoarea ședință plenară a Parlamentului European de la sfârșitul lunii și care va oferi Consiliului Uniunii Europene ocazia să pună pe agenda Consiliului JAI de la începutul lunii decembrie această problemă a aderării României și Bulgariei, împreună cu Croația, la spațiul Schengen.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite