Aderarea României la zona euro în 2024, sub semnul întrebării. Țara noastră îndeplinește un singur criteriu din patru

10 iunie 2020, 15:46

Stabilitatea prețurilor, a cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. Sunt criterii de aderare la zona euro pe care România nu le mai îndeplinește acum.

Politicienii preferă să facă un ping-pong politic cu acest eșec.

Florin Cîțu, ministrul Finanţelor: Când a venit PSD la guvernare îndeplineam 3 criterii. În primii ani de când a fost PSD la guvernare s-au deteriorat toate aceste criterii. Dacă am fi vrut să aderăm în 2024 trebuia ca politica fiscală din ultimii 3 ani de zile să fi fost una precaută. S-a greşit deficitul bugetar, cheltuielile bugetare în care economia creştea. Aici s-a rupt totul, pentru că după aceea a urmat inflaţie mai mare şi după aceea a venit şi deficitul.

Victor Negrescu, europarlamentar: Mărirea pensiilor a fost votată de către liberali, inclusiv de domnul Cîţu, mărirea alocaţiilor în trecut a fost votată inclusiv de către liberali. Suplimentar, deficitul de 3% a fost depăşit la finalul anului trecut, ca urmare a faptului că actualul Guvern a scos taxele impuse marilor companii. Au decis să facă plăţi anticipate către cei care trebuiau să recupereze TVA când puteau foarte simplu să aştepte.

Specialiștii acuză însă toți actorii politici că nu au ajuns la un consens real, așa cum s-a petrecut cu aderarea la UE și NATO în trecut.

Dragoș Cabat, analist financiar: Probabil ar fi posibil cel mai devreme în 2026, mai degrabă câtre 2030. Dar această ţintă trebuie clar stabilită la nivel politic. Întreaga populaţie se gândeşte de ce trăiesc nemţii bine. Au moneda unică, această plasă de siguranţă şi atunci dezvoltarea ţării se poate face mult mai bine şi din partea unui grup care te susţine pentru că împarte aceeaşi monedă cu tine.

Alături de alte șase țări europene, România are obligația adoptării monedei euro. Ar însemna practic participarea cu drepturi depline la Uniunea Economică și Monetară și acces la noi programe de finanțare. Niciuna dintre aceste țări nu îndeplineste criteriul privind stabilitatea cursului de schimb.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite