Administraţia Bolsonaro a încercat să introducă ilegal în Brazilia bijuterii din Arabia Saudită în valoare de 3,2 milioane de dolari

Jair și Michelle Bolsonaro
Jair și Michelle Bolsonaro
4 martie 2023, 13:52

Potrivit cotidianului brazilian, autorităţile saudite le-au dăruit soţilor Bolsonaro „un colier, un inel, un ceas şi o pereche de cercei cu diamante”, dar, pentru că nu au fost declarate la vama de pe aeroportul internaţional Guarulhos, din Sao Paulo, bijuteriile au fost confiscate de către Fisc.

Agenţii vamali au descoperit darurile exclusiviste în rucsacul unui militar, consilier al ministrului de atunci al minelor şi energiei, Bento Albuquerque, care făcea parte din delegaţia braziliană care făcuse deplasarea în Orientul Mijlociu.

Potrivit O Estado de Sao Paulo, aflând că darurile au fost confiscate, Albuquerque a încercat să profite de calitatea sa de ministru pentru a recupera bijuteriile marca Chopard, însă Fiscul şi-a menţinut decizia, în contextul în care în Brazilia este obligatoriu să fie declarat orice bun care intră în ţară şi depăşeşte valoarea de 1.000 de dolari.

Cotidianul brazilian mai scrie că „în ultimele două luni” de mandat al preşedintelui de extremă dreapta Bolsonaro (care a fost preşedinte al ţării în perioada 2019-2022) şi care s-a încheiat oficial la 1 ianuarie 2023, „au existat patru tentative eşuate” din partea liderului ultraconservator de a recupera bijuteriile, el „mobilizând” în acest sens inclusiv Ministerele Economiei şi al Afacerilor Externe.

Ultima încercare a avut loc la 29 decembrie 2022, cu trei zile înainte ca Bolsonaro să părăsească puterea şi să fie succedat de Luiz Inacio Lula da Silva, când „un funcţionar al guvernului” s-a deplasat cu un avion al Forţelor Aeriene Braziliene (FAB) până la punctul vamal Guarulhos şi a declarat că „era acolo pentru a lua bijuteriile”.

Obiectivul nu a fost atins nici de această dată.

O Estado de Sao Paulo mai scrie că însuşi Bolsonaro a trimis o scrisoare cabinetului Procurorului Federal „pentru a solicita ca bunurile să fie direcţionate către Preşedinţia Republicii”.

Potrivit sursei citate, administraţia prezidenţială ar fi putut primi bijuteriile, dacă acestea ar fi fost declarate drept „cadou oficial pentru preşedintele republicii şi a Primei Doamne”, cu toate că în acest caz bijuteriile ar fi rămas în cele din urmă în proprietatea statului brazilian, şi nu a soţilor Bolsonaro.

Ca să devină bunuri personale, singura modalitate de a le recupera este prin plata taxei de import, care ajunge la 50% din bunul confiscat, si a unei amenzi de peste 25% pentru tentativa de a le introduce ilegal în ţară.

Albuquerque a confirmat pentru O Estado de Sao Paulo că darurile proveneau de la guvernul Arabiei Saudite şi îi erau destinate lui Michelle Bolsonaro, dar că la acea vreme el nu ştia că bijuteriile erau atât de valoroase.

Ştirea a fost preluată şi de alte mass-media braziliene şi a provocat reacţia actualului ministru al Secretariatului de Comunicare al Preşedinţiei, Paulo Pimenta, care a făcut referire la suspiciuni de corupţie în ceea ce priveşte administraţia anterioară.

„Bolsonaro a încercat să aducă ilegal un colier şi cercei cu diamante în valoare de 16,5 milioane de reali (3,2 milioane de dolari) pentru Michelle (Bolsonaro). Cadourile au fost livrate în Arabia Saudită la sfârşitul anului 2021”, când compania petrolieră de stat „Petrobras tocmai vânduse o rafinărie pentru 1,8 miliarde de dolari unui grup din Arabia Saudită”, a acuzat el.

În opinia lui Pimenta, „toţi” cei implicaţi „merită să fie cercetaţi şi pedepsiţi pentru infracţiunile comise”.

 

sursa  Agerpres

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite