Administratorii militari ai oraşului Herson vor să ceară anexarea la Rusia

Razboi in Ucraina
Razboi in Ucraina
12 mai 2022, 08:07

Dacă Rusia încearcă să anexeze regiunea Herson, ar face un acord de pace imposibil, deoarece președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că o condiție prealabilă pentru orice negociere de succes este retragerea Rusiei în pozițiile de dinainte de război.

Nu este clar dacă Kremlinul va merge mai departe cu o anexare sau o folosește ca o amenințare pentru a pune presiune asupra Kievului, scrie The Guardian.

Apelul de anexare a fost făcut miercuri de Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației militare instituite de Rusia pentru a conduce Hersonul, la sfârșitul lunii aprilie. Rusia a ocupat Herson în martie și a confiscat clădirea consiliului municipal la sfârșitul lunii aprilie.

„Orașul Herson este Rusia; nu va exista KNR [Republica Populară Herson] pe teritoriul regiunii Herson, nu va fi referendumuri. Va fi un singur decret bazat pe apelul adresat președintelui Federației Ruse de conducerea regiunii Herson și va exista o cerere de a transforma oraşul într-o regiune cu drepturi depline a Federației Ruse”, a spus Stremousov într-un briefing televizat.

Stremousov a mai declarat şi cu alte ocazii că Herson va începe să folosească rubla ca monedă de schimb, o mișcare văzută ca o integrare progresivă în Rusia.

Oficialii ruși care au vizitat Herson au promis că nu vor abandona regiunea. „Rusia este aici pentru a rămâne pentru totdeauna. Nu ar trebui să existe nicio îndoială. Nu va exista nicio întoarcere în trecut”, a declarat Andrei Turchak, secretarul general al partidului de guvernământ Rusia Unită, în timpul unei vizite la Herson de săptămâna trecută.

Putin și-a început noul război în Ucraina anunțând independența Republicilor Populare Donețk și Lugansk, teritorii cu administrații locale controlate și de Rusia.

Deși au existat zvonuri că ar putea organiza noi referendumuri pentru a cere aderarea la Rusia, acest lucru nu a avut loc încă. Liderii locali spun că modelul lor este Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, după un referendum sub un guvern marionetă. Dar puțini ruși au un atașament similar față de regiunile Herson, Donețk sau Lugansk sau doresc să facă parte din Federația Rusă.

Când a fost întrebat dacă Herson va deveni parte a Rusiei, Turchak a spus:  „Să nu ne hazardăm. În orice caz, starea va fi stabilită de rezidenți”, a spus el.

Această opinie a fost reluată miercuri de Kremlin, prin purtătorul de cuvânt al său, Dmitri Peskov, care a spus că orice apel ar trebui să fie „hotărât de locuitorii regiunii Herson. El a mai spus că decizia va trebui verificată de avocați și experți în drept pentru a fi „absolut legitimă, așa cum a fost în Crimeea”.

Apelul pentru anexare fără referendum indică însă slăbiciunea poziţiei Rusiei în acele regiuni, cred analiştii citaţi de The Guardian. Rusia „nu se simte stabilă în zonele ocupate, nu își poate permite nici măcar un referendum fals ca în 2014. Nu are niciun sprijin local”, a scris Maria Zolkina, analist politic la Fundația pentru Inițiative Democratice Ilko Kucheriv, un thinktank cu sediul la Kiev.

Între timp, oficialii ucraineni au promis că regiunea Herson va fi recucerită înainte ca orice anexare să poată avea loc. „Invadatorii pot cere să se alăture chiar și lui Marte sau Jupiter. Armata ucraineană va elibera Hersonul, indiferent de ce jocuri cu cuvinte joacă”, a spus Mykhailo Podolyak, un consilier prezidențial ucrainean.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite