Adrian Negrescu: Majorarea pensiilor ar însemna 8,2 miliarde de euro de plătit în 2021. Cu siguranță se va ajunge la creșteri de taxe și impozite

9 septembrie 2020, 10:54

O majorare cu 40% a pensiilor ar însemna 8, 2 miliarde de euro pe care ar trebui sa-i plătim în 2021, o sumă uriașă  care depășește cu totul și cu totul tot ce înseamnă încasări bugetare în momentul de față pentru acel segment, a explicat invitatul emisiunii Ca n viață, Adrian Negescu, consultant economic.

Din 100 de lei cât plătește statul  pentru pensii, 80 de lei vin din contribuții pe care le pătește salariatul și 20 de lei vin deja din împrumuturi. Deja se suntem pe un deficit foarte mare și nu acoperim pensiile respective, a mai adăugat consultantul economic.

Majorarea cu 14 % a fost una cu caracter electoral nu are nicio legătură cu fundamentele economiei. În acest moment din bugetul de stat aproape 93% din banii pe care îi încasează statul se duc pe cheltuieli sociale, pensii, salarii,  asistență socială, spune Adrian Negescu.

Singura soluție pentru a susține aceste cheltuieli ar fi dezvoltarea de proiecte dar aici este un mare semn de întrebare, spune economistul, pentru că rata de absorbție a fondurilor europene este de 30% , cea mai mică din UE, doar de acolo, altfel ar trebui să adunăm mai mulți bani din economie (…) Avem cel mai scăzut nivel de colectare din UE.

Cu siguranță după alegeri se va ajunge la creșteri de taxe și impozite pentru că nu au nicio soluție în momentul de față, ar avea niște soluții, dar ar trebui să le pună în practică în condițiile în care am avea un guvern cu majoritate  parlamentară solidă. Ce înseamnă reduceri ? Să reduci aparatul administrativ, să reduci cheltuielile din sistemul bugetar, să scoți la iveală economia subterană, pentru că  noi, din păcate, 70% din economia acesta funcționează la negru, la gri, avem foarte mulți bani care ar veni de acolo și ar ajunge pentru a crește pensiile, pentru a face investiții. Ce vor face? Probabil vor crește taxele și se va ajunge la o posibilă creștere a TVA, ar fi cea mai simplă metodă, ar urma o creștere a accizelor, in special pe zona de țigări, tutun, produse de lux, ar putea crește taxele pe proprietate, a mai adăugat Adrian Negrescu, consultant economic.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite