Adunarea parlamentară a NATO. Discuții despre infrastructură, tensiunile cu Rusia, amenințarea terorismului
07 Octombrie 2017, 16:17 (actualizat 07 Octombrie 2017, 20:42)
(actualizat 07 Octombrie 2017, 20:42) | Știrile TVR

Terorismul şi prezenţa Rusiei la Marea Neagră sunt principalele ameninţări nu doar pentru România, ci pentru întreaga Alianţă Nord-Atlantică. Pe lângă înzestrarea Armatei, e nevoie ca ţara noastră să rezolve şi problemele care ţin de birocraţie şi infrastructură. La Adunarea Parlamentară NATO de la București, aliaţii noştri au atras atenţia că fără autostrăzi şi căi ferate de mare viteză, intervenţia militară rapidă este dificilă.

Controlul greoi al paşapoartelor la frontieră blochează convoaiele militare la graniţe, iar odată ajunse în ţara noastră, lipsa infrastructurii le creează probleme în plus, ne reproșează aliații.

Directorul Comisiei Economice şi de Securitate a AP NATO, Paul Cook: Viteza este esenţială pentru a contracara o ameninţare, iar întârzerile de la graninţă cu birocraţia, unde totul este blocat prin controloul paşapoartelor sunt lucruri pe care NATO ar trebui să le analizeze. Celălalt lucru remarcat sunt problemele logistice date de infrastructura feroviară.

Ministrul Apărării răspunde cu...promisiuni.

Mihai Fifor, ministrul Apărării: Guvernul României are un plan foarte ambiţios pentru infrastructură. Vom finaliza coridorul patru, cel de la graniţa de vest până la Constanţa, şi o cale ferată de mare viteză pentru a avea un traseu cu servicii complete.

Pe de altă parte, preocuparea României pentru înzestrarea militară a fost apreciată de aliaţii NATO, în contextul în care, în regiune, situaţia s-a deteriorat prin prezenţa Rusiei în Crimeea şi afluxul de migranţi. Astfel, terorismul şi atentatele ajung pe lista ameninţărilor majore inclusiv pentru ţara noastră.

Adunarea Parlamentară a NATO reunește la Bucureşti, de vineri până luni, peste 50 de delegaţii naţionale. Adunarea, aflată la a 63-a sesiune anuală, se desfăşoară la Palatul Parlamentului.

Cele mai intersante alocuțiuni sunt așteptate în ultima zi a lucrărilor, când secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președintele Klaus Iohannis vor susține discursuri în care vor exprima viziunea lor cu privire la securitatea internațională.