Investigație de presă: Clanul Marelui Alb | Afacerile BOR, pe masa procurorilor anticorupție. DNA s-a autosesizat după o anchetă jurnalistică

14 octombrie 2021, 12:10

Jurnalistul Victor Ilie de la Recorder.ro a pretins că este consultant în fonduri europene, a luat legătură cu doua persoanje influente din Biserica Ortodoxă și a filmat cu camera ascunsă discuții șocante. Este vorba despre Lazăr Neacșu, consilier general PSD în București și membru în Adunarea Națională Bisericească și de preotul Aurel Mihai, vicar la Arhiepiscopia Capitalei.

Fară să știe că stau de vorbă cu un jurnalist, cei doi au explicat cum se aranjează licitații și sunt umflate costurile pentru construcția și renovarea bisercilor. Totul în condițile în care sunt folosiți bani publici și ar avea binecuvântarea Preafericitului Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și arhiepiscop al Bucureștilor, pe care îl numeau Marele Alb.

După apariția investigației, Lazăr Neacșu și Aurel Mihai au demisionat din toate funcțiile, iar DNA a deschis un dosar penal.

DNA s-a autosesizat întrucât este vorba de bani publici, iar din investigația de presă reies fapte grave: trucare de licitații, umflarea costurilor de construcție și renovare a bisericilor, conflict de interese și parandărăt.

Patriarhia Română a transmis un comunicat de presă în care neagă acuzațiile aduse Patriarhului Daniel și îi acuză pe jurnaliști că vor să îi afecteze imaginea: „Materialul este construit cu intenția obsesivă de a transfera asupra Bisericii Ortodoxe Române și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel potențiala vină a unor angajați din administrația bisericească și a unor așa-ziși complici ai instituției Arhiepiscopiei Bucureștilor”.

Teologul și profesorul de istoria religiilor Marius Vasileanu crede că scandalul va afecta imaginea Patriarhiei și propune ca Biserica să nu mai ia bani de la stat. Sau dacă ia pentru proiecte punctuale, cum ar fi restaurarea unor lăcașuri de cult monument istoric, cheltuielile să fie făcute cu transparență maximă.

Patriarhia Română a declanșat la rândul ei o anchetă pentru a sancționa și preveni comportamente de genul celor apărute în investigația Recorder.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite