Afganii fug din țară de frica talibanilor

2 octombrie 2021, 18:17

KABUL

În cea mai mare autogară din Kabul este forfotă. Familii disperate, cu puținul care le-a mai rămas, înghesuit în câte doi saci și o valiză, așteaptă să se urce în autobuzele care îi scot din capitala afgană și de acolo, mai departe, în afara granițelor.

“Multe familii călătoresc zilele acestea. Majoritatea se îndreaptă spre Mazar i Sharif şi de acolo trec graniţa în Iran”.

LIMA AMIRI, student: “De când au venit talibanii, oamenii sunt foarte îngrijoraţi şi toţi vin aici să-şi vândă lucrurile din case şi să găsească o cale de a pleca din ţară”.

Sub privirea deloc prietenoasă a talibanilor înarmați, afganii își fac provizii pentru iarnă. Băncile au raționalizat retragerile de numerar și în fiecare zi sunt cozi interminabile, iar alimentele de bază se găsesc din ce în ce mai greu și sunt foarte scumpe.

ZALMAY, localnic: “Guvernul poate ajuta maximum 30 de mii de oameni. Vine iarna şi oamenii au nevoie de lemne, cărbune. Orice ajutor de la guvern e binevenit pentru ca oamenii să depăşească această situaţie.

Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați, cel puțin o jumătate de milion de afgani și-au părăsit locuințele, încercând să fugă din calea talibanilor. Mai multe organizații neguvernamentale aduc ajutoare prin Pakistan, insuficiente pentru sărăcia din Afganistan, care este în pragul unei crize umanitare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă