Afganistan: Două femei au fost ucise cu focuri de armă de talibani în timpul unei percheziţii

Talibani Afganistan
Talibani Afganistan
20 septembrie 2022, 18:23

După ce au revenit la putere în august 2021, talibanii au instituit controale în întreaga ţară, mergând de la o casă la alta în căutare de arme, infractori şi opozanţi faţă de regimul islamist.

Duminică, combatanţi talibani care percheziţionau o casă în Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, au tras focuri de armă în aer şi au rănit o femeie, a declarat Wali Jan, un responsabil religios din regiune.

Alte două femei şi un bărbat din familie au decis atunci să o ducă pe rănită la spital, a explicat el. „Ei se grăbeau. Văzându-i plecând în mare viteză, talibanii au crezut că fug cu arme şi au deschis focul asupra maşinii lor”, ucigându-le pe cele două femei care o însoţeau pe rănită, a adăugat responsabilul religios.

Doi bărbaţi au fost de asemenea răniţi de focurile trase, au declarat mai mulţi localnici.

„Două femei au fost ucise în timpul unei operaţiuni de curăţare în zona Bost Kala în Lashkar Gah”, a confirmat Hafiz Rashid, şeful serviciului pentru informaţie şi cultură al provinciei.

În ultimele zile, talibanii şi-au intensificat patrulările în Helmand şi în provincia vecină Kandahar, fieful regimului. Baraje rutiere au fost instalate temporar la principalele intersecţii din Kandahar şi sunt efectuate percheziţii aleatorii ale unor vehicule, precum şi verificări ale identităţii pasagerilor.

De la revenirea lor la putere, talibanii au impus reguli foarte stricte privind conduita femeilor, în special în viaţa publică. Fundamentaliştii islamişti au închis şcolile secundare pentru fete în majoritatea provinciilor. De asemenea, au ordonat femeilor să se acopere complet în public, în mod ideal cu o burka.

Demonstraţiile sporadice ale femeilor au fost de asemenea dispersate cu forţa, în timp ce mai mulţi apărători ai drepturilor şi critici ai regimului au fost bătuţi şi arestaţi.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite