AFGANISTAN | Talibanii au aprobat educația în învățământul universitar. Se permite predare cu ajutorul dispozitivelor moderne. Cursurile mixte nu sunt acceptate
12 Septembrie 2021, 22:10 (actualizat 13 Septembrie 2021, 01:55)
(actualizat 13 Septembrie 2021, 01:55) | Știrile TVR

Talibanii vor permite femeilor să studieze la universitate, dar nu alături de bărbați. Este decizia anunţată de noul Guvern de la Kabul. Au apărut şi mesaje din partea unui aşa numit grup al societăţii civile, nemulțumit de structura și modul în care s-a format cabinetul. Între timp, luptători talibani au demonstrat zgomotos la Kandahar pentru a marca preluarea totală a puterii.

Regimul taliban a aprobat educația în învățământul universitar, dar a schimbat regulile. Permite predare cu ajutorul dispozitivelor moderne, nu și cursurile mixte. Acestea vor fi permise doar în situații excepționale. În esență profesoarele vor preda studentelor, care trebuie să poarte vestimentația aprobată. "Clasele mixte sunt contrare principiilor Islamului și tradițiilor noastre", a declarat ministrul pentru învățământ superior de la Kabul.

Zeci de studente, purtând valul integral, burka, care acoperă complet fața, au manifestat la Kabul în favoarea talibanilor. A fost aleasă o dată simbolică, 11 septembrie, ziua atentatelor care au schimbă lumea, acum 20 de ani.  Luptători înarmați le-au păzit pe timpul demonstrației.

Tot la Kabul a apărut însă și un așa numit grup al societății civile, care militează pentru un rol mai important al tinerilor la putere, o condiție pentru a sprijini actualul guvern al talibanilor.

Cabinetul anunțat nu este universal, deoarece ignoră minoritățile etnice și religioase, generalii, experții și femeile și ar trebui reconsiderat cât mai curând posibil.

Deocamdată nu există femei în noul guvern afgan. Iar la Kandahar, convoaiele cu luptători talibani fac parte din nouă realitate.