Afganistan: Talibanii pregătesc o mare paradă militară cu echipamente americane

Talibanii pregătesc o mare paradă militară cu echipamente americane
Talibanii pregătesc o mare paradă militară cu echipamente americane
1 septembrie 2021, 15:36

Un lung şir de vehicule Humvee avansa încet pe o şosea din afara Kandaharului, al doilea cel mai mare oraş din Afganistan. Drapele talibane în culorile alb şi negru erau agăţate de antenele multora dintre aceste vehicule americane, a remarcat reporterul AFP.

Combatanţi talibani erau de asemenea văzuţi la volanul unor camioane folosite de trupele internaţionale şi de cele afgane.

Cel puţin un elicopter Blackhawk a survolat oraşul, pilotat probabil de un fost pilot al armatei afgane. În imagini cu pregătirea paradei militare distribuite pe internet se observă un elicopter survolând acele locuri purtând drapelul talibanilor.

Oraşul Kandahar este leagănul mişcării talibanilor. De aici ei au pornit în 1996 ofensiva prin care au cucerit Afganistanul, rămânând la putere până în 2001, când au fost înlăturaţi de coaliţia internaţională condusă de SUA.

Potrivit mişcării islamiste, liderul acesteia, Hibatullah Akhundzada, care trăieşte într-o discreţie absolută, se află la Kandahar. Circulau zvonuri că acesta ar fi urmat să apară în public, ceea ce încă nu s-a întâmplat.

Mii de susţinători ai talibanilor au ieşit marţi pe străzile din Kandahar, într-un concert de claxoane şi de strigăte de ‘Allah Akbar’, bucuroşi de plecarea ultimilor soldaţi americani din Afganistan.

”Am învins superputerea. Afganistanul este cimitirul superputerilor”, scandau bărbaţi înarmaţi şi îmbrăcaţi în ţinutele tradiţionale.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite