Afișele publicitare mutilează clădirile istorice din Capitală

30 iunie 2018, 20:17

Pe Bulevardul Magheru din Capitală, în spatele unor afișe publicitare, se află blocul Aro. Acesta a fost proiectat în anul 1933 de către arhitectul Horia Creangă și este inclus în lista monumentelor istorice.

Cazul nu este singular. Pe același bulevard găsim și clădirea Ciclop, tot un monument istoric. Multe reclame și-au lăsat de-a lungul anilor amprenta pe fațada sa.

În legea 422 care se referă la protecția monumentelor scrie foarte clar că în zonele protejate și pe monumentele istorice nu se acceptă publicitate sau trebuie avizate de către Ministerul Culturii în anumite condiții, astfel încât să nu strice imaginea, să nu afecteze caracterul și să nu afecteze peisajul natural urban.

Ceea ce nu se întâmplă în realitate. Zona 0 a Capitalei e un exemplu negativ.

Ca să oprească o astfel de practică, Primăria Capitalei a format un grup din urbaniști, arhitecti și juriști care lucrează „la definitivarea unui regulament de publicitate ce va cuprinde reguli unitare de afișaj pentru toată suprafața orașului”. Iar Compania de Publicitate și Afișaj, din subordinea Primăriei, va realiza toate panourile publicitare cu dimensiuni și fonturi standard. Doar acestea vor putea fi închiriate de către operatorii de publicitate, pentru a fi afișate.

Numai în ultimul an, Primăria Capitalei a amendat 23 de operatori de publicitate care au amplasat afișe publicitare pe clădirile monument istoric. Valoarea amenzilor a fost de 49.000 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite