Afirmaţiile lui Donald Trump îi îngrijorează pe liderii europeni

17 ianuarie 2017, 20:42

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a vorbit despre un acord cu Moscova pentru reducerea armamentelor nucleare în schimbul ridicării sancţiunilor impuse Rusiei. Kremlinul spune însă că nu are aşa ceva pe agenda sa.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe:  „Este de înţeles că preşedintele ales a menţionat arsenalul nuclear când a vorbit despre Rusia. Sunt convins că pentru noi, de asemenea, una dintre priorităţi va fi reînnoirea dialogului  cu Washingtonul privind stabilitatea strategică distrus, printre altele, de administraţia Obama.”

Turmp le-a mai spus ziarişitilor de la The Times şi Bild că Angela Merkel a făcut o greşeală catastrofală privind migranţii, iar NATO este o alianţă învechită.

Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe: „Toată dimineaţa am vorbit cu miniştrii europeni de externe şi cu cei din NATO şi pot spune că nu sunt semnale privind o detensionare a atmosferei. Cred că toate statele membre NATO au văzut acest interviu cu aceeaşi îngrijorare ca şi mine.”

Bert Koenders, ministrul olandez de Externe: „Am fost puţin contrariat de remarcile referitoare la NATO. Este evident că Alianţa nu este învechită, este poate mai importantă ca niciodată în ultimii ani.”

Afirmaţiile făcute de preşedintele ales al SUA sunt, însă, în contracdicţie chiar şi cu membrii viitoarei sale administraţii.

Doi dintre cei mai importanţi – şeful diplomaţiei şi cel al Pentagonului – consideră că NATO este o alianţă puternică şi importantă şi că relaţia cu Rusia trebuie privită cu luciditate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite