Agenția Europeană a Medicamentelor, îngrijorată de înmulțirea cazurilor de gripă și de COVID. Antibioticele lipsesc din mai multe țări. Cauza crizei nu a fost depistată deocamdată

17 decembrie 2022, 13:44

Steffen Thirstrup, coordonator-şef, Agenţia Europeană a Medicamentelor:În privinţa antibioticelor, mai ales Amoxicilină şi Amoxiklav, ştim că 25 din 27 de state membre se confruntă cu o criză locală. Încă nu ştim cauza principală a acestei crize, ştim însă că e o cerere sporită.

Încă de acum o lună, medicii francezi au avertizat că unele medicamente lipsesc din farmacii și că fenomenul se înrăutăţeşte.

„Țara noastră cunoaşte un deficit de antibiotice esenţiale”, avertiza la acel moment medicul pediatru Remi Salomon, preşedintele Comisiei medicale pentru spitalele din Paris. Primul dintre acestea era chiar Amoxicilina, de departe principalul antibiotic prescris copiilor în Franţa pentru a lupta împotriva unei serii de infecţii bacteriene.

Autorităţile au luat măsuri de urgenţă, inclusiv o raţionalizare ce a limitat cantitatea pe care o poate comanda fiecare farmacie. De asemenea, au cerut medicilor şi pacienţilor să folosească aceste antibiotice doar dacă este necesar.

Săptămâna aceasta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) au făcut apel la vigilenţă, în contextul unei creşteri a numărului de cazuri de îmbolnăvire gravă la copii, în urma infectării cu streptococul de grup A. Franţa, Irlanda, Ţările de Jos, Spania, Suedia şi Marea Britanie au raportat o creştere în 2022 a numărului de cazuri ale unei boli grave, cunoscută sub denumirea iGAS (infecţie invazivă cu streptococ de grup A), la copii cu vârste sub 10 ani. Infecţiile streptococice provoacă de obicei doar simptome uşoare, cum ar fi febra, şi pot fi tratate cu antibiotice. În situații rare, acestea pot duce la complicaţii grave, au arătat instituțiile, citate de Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite