Agenția Europeană pentru Medicamente menține recomandarea de imunizare cu AstraZeneca. Directorul pentru Europa al OMS: „Dacă mi se va propune vaccinarea cu AstraZeneca, voi accepta”

7 aprilie 2021, 21:03

În opinia specialiștilor Agenției Europene pentru Medicamente, vaccinul produs de AstraZeneca este eficient, contribuie la scăderea îmbolnăvirilor grave și a spitalizărilor cauzate de COVID-19.

Toate acestea, în ciuda trombozelor care au cauzat decesul câtorva zeci de persoane, care sunt considerate însă efecte adverse extrem de rare.

Emer Cooke, director executiv EMA:Cazurile raportate de cheaguri de sânge neobişnuite după vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui considerate posibile efecte secundare al vaccinului. E important ca atât persoanele vaccinate, cât şi personalul medical să fie conştienţi de semnele şi simptomele acestor cheaguri de sânge neobişnuite pentru a fi determinate rapid, pentru a minimiza orice risc posibil„.

Aflat într-o vizită în țara noastră, directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății a spus că are încredere în vaccinul AstraZeneca.

Hans Klugge, director pentru Europa al OMS:La începutul lunii mai îmi vine şi mie rândul să fiu vaccinat în Danemarca, iar în cazul meu individual, dacă mi se va propune vaccinarea cu AstraZeneca, voi accepta„.

În opinia specialiștilor Agenției Europene pentru Medicamente, nu se poate face o corelație între vârsta persoanelor vaccinate și apariția efectelor secundare severe.

Cu toate acestea, mai multe țări europene au impus limita de vârstă de 60 de ani pentru administrarea vaccinului AstraZeneca, iar autoritățile medicale din Marea Britanie recomandă ca vaccinul respectiv să nu fie administrat persoanelor de sub 30 de ani.

În țara noastră nu a fost impusă o limită de vârstă pentru administrarea vaccinului.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR:În România, Agenţia Naţională a Medicamentului a publicat încă de acum două săptămâni o informare pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii privind vaccinul AstraZeneca. Autorităţile arată că beneficiile depășesc riscurile, cu toate că nu poate fi exclusă o posibilă legătură cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge. Cei care prezintă simptome precum dificultăți de respirație, dureri toracice sau dureri abdominale persistente după vaccinare sunt sfătuiţi să solicite imediat asistență medicală„.

Până în acest moment, au fost înregistrate peste 207.000 de anulări în platformă pentru vaccinarea cu AstraZeneca, iar dintre cei care și-au confirmat programarea, 99.000 de persoane nu s-au prezentat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite