Agenţia Europeană pentru Medicamente a autorizat vaccinurile dezvoltate de Pfizer şi Moderna împotriva variantei Omicron

Vaccin Omicron
Vaccin Omicron
1 septembrie 2022, 16:40

Noile vaccinuri aprobate în Europa vizează subvarianta Omicron BA.1, pe lângă tulpina originală a coronavirusului, a precizat Agenţia Europeană a Medicamentului. Şi sunt recomandate ca booster.

Distribuirea dozelor în ţările UE depinde de Comisia Europeană, care a anunţat că va acorda curând autorizaţia necesară.

Decizia EMA privind vaccinurile împotriva variantelor BA.4 şi BA.5 va veni în săptămânile următoare, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

În SUA, acestea au primit deja autorizaţia, iar oficialii de acolo cer să fie distribuite rapid pentru a reduce numărul de infecţii şi decese.

Prof. dr. Emilian Damian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: Cu cât mai repede, cu atât mai bine. E o infectie imprevizibilă, acum o zi am aflat de o cunoștință, o persoană în putere care a făcut o encefalită post-coivid, nu poți să ști ce-ți rezervă această infecție, e o loterie.

Ţările din Uniunea Europeană se aşteaptă să crească numărul de infectări în sezonul rece şi pregătesc o nouă campanie de vaccinare anti-Covid.

Şi la noi infecţioniştii le recomandă tuturor noul vaccin. Se aşteaptă la o înmulţire a infectărilor în urmatoarele două săptămâni.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar infecţionist, director medical Institutul „Matei Balş”: Vor mai creşte după începerea şcolilor. O să se vadă probabil cam la o săptămână, spre jumătatea lui septembrie. Nu înseamnă că vor fi cazuri grave. Poţi să faci o formă severă, chiar dacă eşti o persoană tânără. Poate că ai boli despre care nu ştii sau eşti supraponderal. Toate astea pot să ducă la o formă severă. Principalul obiectiv pe care-l are vaccinul este să împiedice apariţia complicaţiilor.

Prof. dr. Emilian Damian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: Acest booster bivalent se apreciază ca de 2,6 ori mai imunogen decât boosterele anterioare, pe baza studiilor pe animale. Și la vaccinul antigripal, de exemplu, nu se fac studii clinice la fiecare vaccin nou care se face sezonier.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: Noile vaccinuri pot fi administrate de la vârsta de 12 ani, în cazul celui de la Pfizer, şi de la 18 ani, în cazul celui de la Moderna. Pot fi făcute după 2 luni de la ultima doză primită. În România sunt oricum puţini cei care se mai imunizează anti-Covid cu vaccinurile disponibile acum. Au fost în jur de 2.500 în ultima săptămână, ceva mai mulți totuşi faţă de săptămâna anterioară, marea majoritate, persoane care ar risca foarte mult în caz de Covid.

Mulţi aşteaptă noile vaccinuri, care vor ajunge în România în funcţie de momentul în care Comisia Europeană le va da undă verde, luna aceasta sau în octombrie.

În august, Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a autorizat vaccinul bivalent dezvoltat de Moderna. Au urmat la scurt timp Elveţia şi Australia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite