Agricultorii vrânceni vor folosi generatoare de precipitații. Culturile de anul acesta au fost compromise de seceta prelungită

11 octombrie 2022, 18:20

La prima vedere, noul sistem este bazat pe același principiu simplu al rachetelor antigrindină.

Un dispozitiv trimite un amestec încălzit de acetonă și iodură de argint către norii de joasă altitudine.

În urma acestei operațiuni, se formează nuclee de condensare care produc precipitații. Tehnologia însămânţării norilor are avantajul că nu are efecte adverse pentru mediu sau om.

În punctele de lansare din județul Vrancea sunt deja instalate 10 generatoare terestre aduse din Croația, care au și fost testate.

Pentru ca proiectul să devină funcțional este nevoie de ajutorul autorităților locale. Generatoarele trebuie să fie montate în zone de deal și munte. Iar primarii ar trebui să identifice terenuri disponibile.

Pentru a acoperi o suprafață cât mai mare, Prefectura Vrancea va cere suplimentarea numărului de generatoare terestre în funcție de solicitările autorităților locale.

Anul acesta, fermierii care nu au putut să irige au pierdut recolte întregi.

Stimularea precipitațiilor se face și cu ajutorul celor două avioane special echipate împrumutate de la vecinii bulgari. Datorită tehnologiei de la bord, acestea pot genera în timpul unui zbor între 14 și 30 de litri de precipitații pe metru pătrat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite