Agricultura va avea cea mai mare scădere a valorii adăugate în PIB din ultimii cinci ani

Cereale agricultura culturi
Cereale agricultura culturi
20 noiembrie 2020, 08:33

În 2018, cel mai bun an pentru producţia vegetală autohtonă, când România a atins un record maxim al recoltei de cereale de peste 31 de milioane de tone şi s-a situat pe primul loc la producţiile de floarea-soarelui şi porumb în Uniunea Europeană, valoarea adăugată brută a agriculturii în economie a fost de 10%.

Anul trecut, agricultura românească a însemnat 43 de miliarde de lei, având o cotă de 4,1% din PIB-ul ţării, iar în fiecare an în T3 ponderea agriculturii în PIB era mai mare, pentru că atunci se recolta şi se comercializa mare parte din producţia vegetală. Anul acesta însă a fost atipic, din cauza secetei prelungite, începută în toamna anului 2019, când au fost însămânţate grâul, orzul, ovăzul, rapiţa şi secara, şi care a ţinut până în primăvara acestui an şi chiar în vară în anumite zone ale ţării.

Producţia de grâu a scăzut aproape la jumătate, de la 10 milioane de tone la 5,4 milioane în acest an, dar şi la celelalte culturi s-au înregistrat scăderi de până în 30%. Fermierii estimează o scădere a recoltei totale de 30-50% faţă de anul precedent, când a fost de 29,5 milioane de tone. Pe de altă parte, Comisia Europeană estimează o scădere de 40% a producţiei de cereale din România, cea mai mare din Uniunea Europeană. Astfel, România ar putea să-şi piardă poziţiile fruntaşe la culturile de porumb şi floarea-soarelui.

Deşi agricultura este un angajator important, cu 22,2% din angajaţii la nivel naţional, ponderea valorii adăugate brute în economie a fost de numai 4,5% în 2019, conform datelor de la Comisia Europeană. Spre comparaţie, Franţa, ţară cu care România se bate la producţia şi exportul de cereale, are angrenaţi în sectorul agricol numai 2,6% din angajaţii la nivel naţional şi ponderea valorii adăugate brute în economie a fost de 1,8%.

 

 

sursa mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite