AIEA anunţă că directorul centralei nucleare Zaporojie a fost eliberat
03 Octombrie 2022, 20:02 (actualizat 03 Octombrie 2022, 20:43)
(actualizat 03 Octombrie 2022, 20:43) | Știrile TVR

Directorul centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, ocupată de forţele ruse, a fost eliberat, a anunţat luni directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, conform Reuters.

Directorul Ihor Muraşov fusese reţinut vineri - de o patrulă rusească, potrivit Ucrainei - în timp ce se deplasa de la centrala pe care o conduce către oraşul Energodar, unde locuieşte majoritatea personalului.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, este în continuare exploatată de angajaţii ucraineni, iar Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în imediata apropiere.

AIEA a anunţat de sâmbătă că este în contact cu "autorităţile competente", de la care a primit informaţia că Muraşov se află în "arest temporar". Agenţia nu a numit Rusia nici atunci, nici luni, când Grossi a scris pe Twitter că "salută" eliberarea directorului centralei.

"Am primit confirmarea că dl. Muraşov a revenit în siguranţă la familia sa", a adăugat şeful AIEA.

Agenţia apreciase că arestarea directorului centralei "are un impact imediat şi grav asupra procesului de decizie pentru garantarea siguranţei şi a securităţii instalaţiei".

 

 

sursa Agerpres