Al 45-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe a murit de COVID-19. Preafericitul Irineu avea 90 de ani

20 noiembrie 2020, 12:06

Ieri dimineaţă, starea lui s-a agravat şi a fost intubat. Moartea Patriarhului a fost anunțată azi dimineață de preşedintele Serbiei pe contul său de Instagram. Irineu a fost un prelat conservator, cu mare influenţă în lumea politica. Succesorul lui va fi ales în lunile următoare.

Irineu, în vârstă de 90 de ani, a fost un conservator care a exercitat o influență politică majoră și a fost diagnosticat pozitiv pe 4 noiembrie. Se afla de atunci într-un spital militar din capitala Belgrad.

Patriarhul a participat la înmormântarea din 1 noiembrie a mitropolitului Amfilohie, cel mai înalt cleric al Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru, care a murit și el din cauza COVID-19.

Irineu a devenit al 45-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe în 2010. Biserica are aproximativ 12 milioane de adepți, în principal în Serbia, Muntenegru și Bosnia, și eparhii în Statele Unite, Australia și Europa de Vest.

Irineu s-a opus categoric independenței Kosovo, fosta provincie a Serbiei, predominant albaneză, considerată un leagăn medieval al creștinismului ortodox sârb și unde se află unele dintre cele mai importante mănăstiri ale bisericii.

El a spus că Serbia ar trebui să adere la Uniunea Europeană „dacă UE respectă identitatea, cultura și religia sârbă”.

Alegerea noului patriarh va avea loc în lunile următoare.

Coronavirusul a infectat până acum peste 104.000 de oameni și a ucis 1.110 de oameni în Serbia, o țară de 7,2 milioane de locuitori.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite