Al-Qaida ameninţă din nou săptămânalul Charlie Hebdo după ce a republicat caricaturile cu profetul Mahomed

Victime Charlie Hebdo
Victime Charlie Hebdo
11 septembrie 2020, 22:12

Raidul criminal asupra Charlie Hebdo „nu a fost un incident punctual”, a avertizat organizaţia jihadistă în revista sa publicată vineri, evocând faptele „fraţilor eroi Kouachi”, autorii atacului, pe care l-au revendicat în numele Al-Qaida în Yemen înainte de a fi ucişi de forţele de ordine.

Pentru a marca începerea, pe 2 septembrie, a procesului de la Paris al atentatelor asupra redacţiei Charlie Hebdo, a unor poliţişti şi a unui magazin evreiesc din capitala Franţei, jurnalul satiric a publicat pe prima pagină caricaturile cu Mahomed care au transformat săptămânalul într-o ţintă a jihadiştilor.

Preşedintele Macron „a dat undă verde pentru această reeditare”, mai acuză Al-Qaida.

„Dacă libertatea voastră de expresie nu respectă nicio limită, pregătiţi-vă să vă confruntaţi cu libertatea acţiunilor noastre”, ameninţă organizaţia jihadistă în revista publicată pe 11 septembrie, dată care marchează împlinirea a 19 ani de la atentatele din septembrie 2001 de pe teritoriul SUA.

Tot potrivit SITE, un organ media afiliat organizaţiei jihadiste Statul Islamic a ameninţat şi el Charlie Hebdo cu represalii la începutul lui septembrie, după republicarea caricaturilor cu Mahomed.

În procesul care tocmai a început, 14 inculpaţi sunt judecaţi pentru că i-au ajutat în diverse grade pe fraţii Said şi Cherif Kouachi şi pe Amedy Coulibaly, autorii atacurilor soldate cu 17 morţi între 7 şi 9 ianuarie 2015.

Pe 7 ianuarie 2015, fraţii Kouachi au asasinat 11 persoane într-un atac armat asupra redacţiei Charlie Hebdo din Paris, iar apoi au fugit şi au ucis un poliţist.

A doua zi, Amedy Coulibaly, care l-a cunoscut pe Cherif Kouachi în închisoare, a ucis o poliţistă municipală în apropiere de Paris, apoi, pe 9 ianuarie, a omorât patru bărbaţi, toţi evrei, în timpul unei luări de ostatici în magazinul Hyper Cacher, din estul Parisului.

Periplul criminal s-a încheiat cu uciderea celor trei jihadişti în urma unui dublu asalt al forţelor de securitate, desfăşurat aproape simultan în magazin şi într-o imprimerie din regiunea pariziană unde atacatorii de la Charlie Hebdo încercaseră să se ascundă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite