Al Qaida din Mali a publicat noi imagini cu românul răpit în Burkina Faso în 2015. Precizări MAE

2 iulie 2017, 10:59

Filiala Al Qaida din Mali a dat publicității o înregistrare video cu șase ostatici străini, între care și românul Iulian Gherguț, care a fost răpit în Burkina Faso în urmă cu doi ani. Autenticitatea imaginilor nu a putut fi verificată și nu se știe nici data la care a fost realizată. Dar ar putea să reprezinte o garanţie că cei şase prizonieri sunt în viaţă.

La solicitarea TVR, Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat că celula de criză care gestionează situaţia lui Iulian Gherguț continuă eforturile pentru eliberarea lui și îndeamnă la precauție în tratarea datelor care apar în spațiul public despre acest caz.

ORA 20:00, Telejurnal În materialul video difuzat, gruparea Al-Qaida din Mali susţine că, până acum, nu au existat negocieri pentru eliberarea celor şase prizonieri printre care se află şi Iulian Gherguţ. Se pare că, în înregistrare, ostaticul român spune că speră ca preşedintele României să intervină pentru eliberarea sa.

ORA 13:00 Precizări de la Ministerul român al Afacerilor Externe: „Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea, la data de 02 iulie 2017, a unui material video cu cetățeanul român Iulian Gherguţ. Lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen. Celula de criză interinstituțională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situației”, notează MAE într-un comunicat remis Știrile TVR.

Ministerul de Externe mai precizează că „autoritățile române mențin legătura şi cu autoritățile competente ale statelor ai căror cetățeni au fost luați ostatici” și „reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia”.

ORA 11:00 Înregistrarea video de 16 minute și 50 de secunde, nedatată, a fost publicată sâmbătă de către „Grupul de sprijinire a islamului și musulmanilor”, o grupare jihadistă, prin aplicația de mesagerie Telegram, potrivit Agerpres.

Distribuirea înregistrării a coincis cu sosirea în Mali a preşedintelui francez Emmanuel Macron.

În fiecare zi ne confruntăm cu aceşti terorişti, hoţi, asasini, ale căror nume şi feţe trebuie să le uităm, dar în faţa cărora trebuie să rămânem fermi şi pe care trebuie să-i eradicăm pentru ceea ce fac azi în numele divizării oamenilor, în numele religiei dvs., pe care aţi salutat-o în mod corect, domnule preşedinte, dar pe care ei o distorsionează în numele ignoranţei şi urii„, a spus Emmanuel Macron.

Ceilalți ostatici răpiți sunt Arthur Kenneth Elliott din Australia, în vârstă de 82 de ani, Sophie Pétronin din Franța, sud-africanul Stephen McGown, Béatrice Stockly din Elveția și Gloria Cecilia Narvaez Argoti din Columbia.

Este a treia înregistrare în care apare românul răpit în Burkina Faso. Iulian Gherguț a cerut ajutorul Guvernului României în două două mesaje video anterioare – în noiembrie 2016 și în august 2015.

Cetățeanul român Iulian Gherguț a fost răpit în aprilie 2015, în Burkina Faso. Era agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite