Alegeri în SUA. Posibile incendieri deliberate în Mississippi. Un șerif din Arizona a promis ”toleranță zero” faţă de tentativele de intimidare a alegătorilor

Alegeri în SUA
Alegeri în SUA
8 noiembrie 2022, 21:40

Posibile incendii deliberate în Mississippi

O investigaţie pentru incendiere deliberată a fost declanşată marţi după ce nu mai puţin de şapte incendii au izbucnit în cursul nopţii în două biserici, o staţie de benzină şi alte patru clădiri din apropierea Jackson State University din Mississippi, au declarat oficiali locali citaţi de Reuters.

Unul dintre cele mai grave incendii s-a produs la Biserica Epifaniei, emblematică pentru comunitatea de culoare. Nu s-au înregistrat răniţi, a relatat postul WAPT, afiliat al ABC.

Departamentul de pompieri din Jackson a început să primească apeluri în jurul orei 02.45, a declarat adjunctul şefului acestei unităţi, Patrick Armon, pentru WAPT.

Toate incendiile au fost stinse până marţi dimineaţă, cu câteva ore înainte ca secţiile de votare să se deschidă în Mississippi şi alte state.

Nu se ştie până acum dacă incendiile au legătură cu alegerile de la jumătatea mandatului, care au loc într-un an în care oficialii locali au avertizat în privinţa potenţialului de violenţe şi intimidare a candidaţilor şi votanţilor.

Grupul pentru apărarea drepturilor civile NAACP a postat o imagine cu Biserica Epifaniei, alături de mesajul: „Monitorizăm activ situaţia. Fără intimidări. Fără distrageri. Mergeţi să votaţi”.

Shuwaski Young, un candidat democrat în districtul din Congres care include oraşul Jackson, a caracterizat incendiile drept „acţiuni laşe”.

„În această dimineaţă mai multe biserici au fost arse în Jackson, Mississippi, în ziua alegerilor”, a precizat el într-un comunicat.

„Aceste acţiuni laşe invocă acte istorice de terorism când oamenii luptă pentru dreptul lor de a vota şi de a trăi paşnic ca americani şi rezidenţi în Mississippi. Nu vom fi descurajaţi sau intimidaţi”, a adăugat el.

„Toleranţă zero” faţă de tentativele de intimidare a alegătorilor, în Arizona

Autorităţile locale dintr-un comitat din Arizona, în vestul SUA, au anunţat luni că au întărit măsurile de securitate cu ocazia alegerilor de marţi, la jumătatea mandatului, promiţând „toleranţă zero” faţă de tentativele de intimidare a alegătorilor, relatează AFP.

„Dacă alegeţi să încălcaţi legea, am mai multe celule care vă aşteaptă”, a declarat şeriful comitatului Maricopa, Paul Penzone, într-o conferinţă de presă luni.

Alegătorii americani sunt chemaţi marţi la urne, în cadrul unor alegeri cruciale, să reînnoiască componenţa Camerei Reprezentanţilor, o treime din Senat şi numeroase funcţii pe plan local, precum guvernatorii.

În jurul acestui comitat cu 4,5 milioane de locuitori se concentrase o mare parte din acuzaţii – respinse – de fraudă electorală în 2020 în acest stat unde Joe Biden l-a devansat pe Donald Trump.

De atunci, neîncrederea faţă de sistemul de vot nu a făcut decât să crească în rândul membrilor Partidului Republican din regiune, iar principalii săi candidaţi locali aderă la acuzaţiile de fraudă pe care Donald Trump le propagă de atunci, când a pierdut alegerile prezidenţiale, în pofida numeroaselor probe care demonstrează contrariul.

Aceasta nu a împiedicat observatori mascaţi, dintre care unii înarmaţi, să se învârtă în jurul urnelor în care se depun buletine ale votului anticipat cu scopul, potrivit lor, să împiedice umplerea urnelor cu buletine introduse ilegal.

Paul Penzone a declarat că va desfăşura agenţi în civil pentru a păzi birourile de votare şi a proteja transferul urnelor. „Nu m-am gândit niciodată în viaţa mea că vom institui bariere fizice, garduri şi sârmă ghimpată pentru a proteja o clădire unde are loc o votare liberă”, a afirmat el.

Secretarul de stat local Katie Hobbs, responsabilă de buna desfăşurare a alegerilor în Arizona, a spus că se aşteaptă la posibile renumărări ale buletinelor şi la recursuri legale de contestare a rezultatelor.

„Avem în Arizona pragul cel mai important pentru a provoca o renumărare, stabilit la 0,5% din voturi, şi cred că cel puţin un scrutin se va juca în această marjă”, a explicat luni seara această democrată care candidează pentru postul de guvernator.

În faţa presei, Katie Hobbs a explicat de asemenea că se aşteaptă ca oponenta sa, republicana Kari Lake, să revendice victoria înainte chiar ca rezultatele să fie cunoscute.

„Este în joc democraţia”, a spus candidata democrată, exprimând temeri cu privire la izbucnirea unor violenţe în acest stat, unde manifestanţi înarmaţi se reuniseră timp de mai multe nopţi în 2020 pentru a contesta alegerea lui Joe Biden.

„Dat fiind ceea ce s-a petrecut în 2020, ne pregătim pentru aşa ceva”, a explicat ea.

Sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite