Alegeri în Venezuela: Opoziţia revendică victoria în statul Barinas, fief al familiei fostului preşedinte Chavez

Venezuela alegeri
Venezuela alegeri
25 noiembrie 2021, 09:08

„Da, am reuşit!”, au scandat miercuri circa 300 de opozanţi lângă sediul autorităţii electorale din Barinas, capitala acestui stat din vestul Venezuelei.

„După 23 de ani de guvernare proastă din partea familiei Chavez, câteva ore în plus nu mai înseamnă nimic”, a afirmat Jean Colmenarez, avocat de 28 de ani, cu privire la întârzierea rezultatelor.

Duminică, în baza a 90,21% din rezultatele transmise, Consiliul Naţional Electoral (CNE) a anunţat victoria partidului lui Nicolas Maduro, succesorul desemnat al lui Chavez (1999-2013), în 20 din 23 de state ale ţării. De atunci, CNE a validat toate rezultatele, mai puţin pe cel din Barinas.

În Barinas, CNE îl plasează pe Argenis Chavez, guvernatorul în exerciţiu, frate cu Hugo Chavez, în frunte cu 37,05% dintre sufragii, contra a 36,79% pentru candidatul opoziţiei Freddy Superlano.

Potrivit opozantului, întârzierile din numărarea voturilor din Barinas sunt „scuze” pentru a evita recunoaşterea victoriei sale.

Argenis Chavez a organizat la rândul lui un miting, miercuri, în timpul căruia s-a strigat „Trăiască Chavez!”, „Trăiască Barinas!”, „Trăiască revoluţia!”.

Statul Barinas a fost guvernat de tatăl lui Hugo Chavez din 1998 până în 2008, apoi de fratele său până în 2017 şi apoi de Argenis Chavez.

Născut la Sabaneta în Barinas în anul 1954, Hugo Chavez, personalitate a stângii radicale latino-americane, a decedat de cancer în timp ce era la putere, în 2013.

În urma acestei prime participări la un scrutin după 2017, opoziţia, divizată, a câştigat doar trei state în aceste alegeri regionale criticate de misiunea de observare a Uniunii Europene, care a notat nereguli, printre care „utilizarea de resurse de stat” în campania partidului puterii.

Miercuri, CNE a validat alegerea candidatului puterii în statul Apure (vest), situat lângă Barinas. Manifestaţii ale unor opozanţi care contestau acest rezultat au fost dispersate cu gaze lacrimogene.

 

 

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite