Alegeri parlamentare în Austria. Sebastian Kurz urmează să devină cel mai tânăr premier din Europa

15 octombrie 2017, 11:17

ACTUALIZARE Telejurnal ora 20.00 Tânărul şi popularul ministru de externe, Sebastian Kurz, supranumit „copilul minune al politici din Austria”, se pregăteşte să devină cancelar. Partidul popular pe care îl conduce de doar câteva luni s-a poziţionat în prim-planul scenei politice. Electoratul aplaudă astfel planurile lui Kurz împotriva primirii de refugiaţi, dar şi de muncitori din ţările mai sărace ale Uniunii Europene.

Liderul Partidului Popular, Sebastian Kurz: Vă promit că vom face totul pentru a pune capăt folosirii incorecte a fondurilor sociale, astfel încât să beneficieze de ele doar cei care au cu adevărat nevoie. Și vom pune capăt migrației ilegale, pentru ca în Austria să fie ordine mai multă și siguranță mai mare.

Poziţiile lui Kurz sunt destul de apropiate de cele ale radicalilor de dreapta, pe care îi va avea parteneri la guvernare: Partidul Libertăţii, anti-imigraţie, anti-Islam şi euro sceptic.

Liderul Partidului Libertăţii, Heinz-Christian Strache: Decenii la rând, partidele au dus o politică iresponsabilă de imigrație din afara Europei. Odată cu această politică, teroarea islamică a ajuns în inima Europei.

ACTUALIZARE 18.00 Urnele s-au închis. Partidul Popular austriac (OeVP, conservator), condus de ministrul de externe Sebastian Kurz, a câştigat cu circa 30,2% din voturi alegerile legislative desfăşurate duminică în Austria, arată rezultatele parţiale.

Pe locul al doilea este Partidul Libertăţii (FPOe, de extremă dreapta) cu aproape 26,8% din voturi, iar pe al treilea Partidul Social-Democrat (SPOe) cu 26,3%, relatează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

ACTUALIZARE Migraţie, islam, securizarea frontierelor – sunt temele care au dominat campania electorală din Austria, unde astăzi au loc alegeri federale. Sondajele arată că Partidul Popular, de guvernământ, e pe primul loc în preferinţe, iar dreapta radicală ajunge la guvernare. Sondajele pre-electorale arată că social-democraţii au pierdut teren, după ce au angajat un consultant israelian, acuzat de practici electorale murdare. Este vorba despre Tal Silberstein, implicat în dosare de corupţie şi în România.

Ar putea fi un nou triumf al populiștilor în Europa: Partidul Libertății, anti-imigrație, anti-Islam și eurosceptic este creditat cu locul al doilea sau al treilea. Și ar urma să intre la guvernare, alături de Partidul Popular, centru-dreapta.

Partidul Social-Democrat Austriac (SPOe) al cancelarului Christian Kern şi Partidul Popular Austriac (OeVP, conservator) s-au acuzat reciproc de tactici de campanie murdare. Guvernul de coaliţie s-a destrămat în cele din urmă în mai, când OeVP l-a ales drept  lider pe tânărul şi popularul ministru de externe, Sebastian Kurz.

Potrivit sondajelor, tânărul de 31 de ani este favorit în cursa electorală, datorită planurilor sale de a opri imigraţia de refugiați și muncitori din țările mai sărace ale UE.

Poziţiile sale sunt destul de similare cu cele ale Partidului Libertăţii Austriac (FPOe) din opoziţie. Condusă de Heinz-Christian Strache, mişcarea populistă de extremă-dreapta s-a străduit să-şi schimbe imaginea radicală pentru a deveni un viitor partener de coaliţie în următorul guvern.

La doar 27 de ani, Kurz a devenit, în urmă cu 4 ani, cel mai tânăr ministru de Externe din Europa.

Sondajele sugerează că FPOe şi SPOe îşi vor disputa, duminică, locul al doilea.

Social democrații și-au pierdut din simpatizanți, mai ales după scandalul Silberstein. Consultatul israelian, fost colaborator al social democraților austrieci, a înființat conturi de Facebook fictive, pe numele liderului Partidului Popular, cu postări antisemite, pentru a induce alegătorilor ideea că Sebastian Kurz îi urăște pe evrei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite