Alegeri parlamentare în Germania. Votul pentru Bundestag este un test și pentru Europa

22 septembrie 2017, 22:02

În urmă cu doi ani, în plină criză a refugiaților, puțini își imaginau că Angela Merkel va mai candida. Germania era lovită de cea mai mare migrație din istoria omenirii și a absorbit majoritatea celor un milion de oameni veniți în Europa. Cancelarului i se reproșa că a încurajat venirea acestora în Germania.

Acum, sondajele de opinie arată că Angela Merkel își conduce Uniunea Creștin-Democrată la victorie. Formațiunea conservatoare este creditată cu 36% din opțiunile electoratului, un scor care, dacă va fi confirmat în urma scrutinului, îi va oferi dominația în Bundestag. Nu, însă, și majoritatea, pentru care are nevoie de un partener. Liber-Democratii sunt considerați prima opțiune.

Un lucru este cert: Doamna de Fier a Germaniei se îndreaptă spre al patrula mandat de cancelar. Indiferent dacă vor câștiga creștin-democrații sau social-democrații, dacă viitorul cancelar va fi Angela Merkel sau Martin Schultz, Germania se va reinventa și, o dată cu ea, și Europa.

Manfred Guellner, director general FORSA: „Ne confruntăm cu următoarea situaţie:  avem un cancelar relativ puternic  în faţa unui candidat social-democrat relativ slab.  În plus, partidele mici clasice – liberalii, verzii,  cele de stânga şi o formaţiune de extrema-dreaptă -au şanse să intre în parlament. Ar fi prima oară după perioada naţional-socialistă.”

Social-democrații, considerați cu șansa a doua, au șanse mici de a forma, la nevoie, o coaliție a stângii. NU este exclus ca matematica rezultatelor să împingă cele două mari formațiuni de centru-dreapta și centru-stânga să formeze o mare coaliție. S-a mai întâmplat o dată, în 2013, tot sub conducerea Angelei Merkel.

Temele majore ale campaniei electorale au fost în egală măsură clasice și noi, de la politica în domeniul taxelor și impozitelor, la cea referitorare la imigranți. Dacă Uniunea Creștin-Democrată vrea încurajarea consumului prin scăderea taxelor, social-democrații vor investiții masive. Pusă la colț pentru modul de gestionare a crizei imigranților, Merkel a rezistat și și-a recuperat imaginea.

O altă temă majoră este strategia față de Uniunea Europeană.

Rezultatul din Germania este important pentru Europa și, desigur, și pentru țara noastră. România vrea să adere la moneda unică europeană și la spațiul Schengen. Tocmai Germania a anunțat recent că aceste obiective nu pot fi îndeplinite pe termen scurt. Rămâne de văzut dacă au fost declarații politice influențate de campania electorală și destinate unui anumit segment al electoratului sau o viziune strategică. Un prim răspuns îl va da votul pentru Bundestag.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite