Alegeri prezidenţiale în Uzbekistan. Actualul președinte, Şavkat Mirzioiev, ar urma sa fie reconfirmat pentru a treia oară la conducerea acestei țări
09 Iulie 2023, 08:45 (actualizat 09 Iulie 2023, 08:50)
(actualizat 09 Iulie 2023, 08:50) | Știrile TVR

Aproximativ 20 de milioane de uzbeci îşi aleg preşedintele duminică într-un scrutin anticipat la finalul căruia liderul Şavkat Mirzioiev, care se prezintă ca un reformator, ar urma sa fie reconfirmat cu uşurinţă pentru a treia oară la conducerea celei mai populate ţări din Asia Centrală, relatează AFP, citată de Agerpres.

Cele aproximativ 10.000 de secţii de votare, care urmează să se închidă la ora locală 20:00 (15:00 GMT), s-au deschis la ora locală 08:00 (03:00 GMT), după ce a fost intonat imnul uzbec, au remarcat jurnalişti AFP din Taşkent, capitala acestei foste republici sovietice.

Aceste alegeri prezidenţiale au fost convocate de Mirzioiev în urma referendumului constituţional, adoptat de peste 90% dintre alegătorii acestei ţări bogate în gaze şi care are o poziţie strategică deoarece se învecinează cu toate celelalte state din regiune, inclusiv cu Afganistanul.

Înainte de a consacra proiectul "Noul Uzbekistan" mai echitabil, scrutinul din 30 aprilie a validat şi trecerea de la mandatul de cinci ani la cel de şapte ani şi îl autorizează pe Şavkat Mirzioiev să candideze pentru două mandate suplimentare.

Aceste măsuri îi permit liderului în vârsta de 65 de ani să rămână teoretic la putere până în 2037 în Uzbekistan, după mari victorii în alegeri criticate de observatorii internaţionali pentru lipsa de concurenţă reală.