Alegerile din Tunisia vor aduce un parlament dominat de bărbați și o încălcare a drepturilor femeilor, avertizează activiștii

Alegeri parlamentare în Tunisia
Alegeri parlamentare în Tunisia
16 decembrie 2022, 12:51

După mișcarea lui Saied de a introduce o lege electorală fără prevederi privind egalitatea de gen care au făcut din Tunisia un deschizător de drumuri la nivel regional în ceea ce privește reprezentarea politică a femeilor, noul parlament va avea nu doar puține puteri, ci și puține femei, avertizează activiștii.

Doar 122 de candidate, comparativ cu 936 de bărbați, au fost aprobate să candideze, spune comisia electorală, ceea ce înseamnă că noua cameră va arăta cu siguranță foarte diferit de cea aleasă în 2014, când aproape o treime dintre deputați erau femei.

Pe lângă eliminarea cerinței ca listele de candidați să alterneze între sexe, noua lege impune cerințe suplimentare care afectează în mod disproporționat femeile care doresc să candideze și care au contribuit la excluderea lor, spun oponenții săi.

„Parlamentul tunisian a fost cândva exemplul de echitate de gen din regiune. Cu aceste noi modificări ale legii, acest lucru ar putea fi în curând istorie”, a scris Salsabil Chellali, directorul pentru Tunisia al Human Rights Watch, pe un blog.

Renunțarea la angajamentele privind paritatea vine într-un moment îngrijorător pentru femeile dintr-o țară care s-a mândrit mult timp ca fiind cea mai feministă din regiune.

„Din punct de vedere cultural, lucrurile se deteriorează. Kais Saied vorbește dintr-o mentalitate profund conservatoare. El nu este interesat de reprezentare, nu în termeni de egalitate sau justiție. În acest moment, el neagă întreaga problemă. Este tăcut în această privință. Ori de câte ori există un moment important, cum ar fi Ziua Națională a Femeii, el este absent. Acest lucru este periculos”, a declarat Henda Chennaoui, o activistă proeminentă.

Susținătorii președintelui – care în iulie a organizat un referendum criticat de lipsă de transparență, dar care a avut ca rezultat un sprijin covârșitor pentru noua constituție – resping aceste acuzații. Aceștia subliniază că el a fost cel care a numit anul trecut prima femeie prim-ministru al unei țări arabe, Najla Bouden, fost funcționar public și inginer geolog.

Cu toate acestea, discursurile publice ale lui Bouden au fost rare, iar criticii au afirmat că au avut dreptate să prezică faptul că ea va deveni un simplu funcționar al președintelui. În plus, Saied și-a oferit sprijinul deplin pentru legile islamice ale țării privind moștenirea, care favorizează bărbații, în detrimentul abordării mai progresiste susținute de predecesorul său, Beji Caid Essebsi.

„De la alegerea lui Saied, cauza drepturilor femeilor a încetat să mai avanseze”, a declarat Kenza Ben Azouz de la Human Rights Watch. Chiar dacă voința politică a existat, a adăugat ea, suspendarea parlamentului de către președinte timp de aproape 18 luni a împiedicat orice progres practic, cum ar fi semnarea convenției de la Istanbul privind violența împotriva femeilor.

„Nu cred că a existat vreodată loc pentru drepturile femeilor în proiectul lui Saied. Acesta este el”, a declarat Sayida Ounissi, o deputată din partea partidului islamist moderat Ennahda, care boicotează scrutinul de sâmbătă.

Ceea ce a început ca o cerință pentru parlament – Adunarea Reprezentanților Poporului (ARP), pe care Saied a dizolvat-o în mod oficial în martie – s-a extins în 2017, cu un amendament care impune partidelor care concurează în alegerile locale să se asigure că femeile reprezintă jumătate din listele lor de candidați. Potrivit lui Chellali, acest lucru a dus la faptul că, după alegerile din 2018, 47% dintre consilierii municipali sunt femei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite