Alertă de incendiu la Institutul „Marius Nasta”, la o unitate mobilă de terapie intensivă. În interior erau 7 pacienți. Nimeni nu a fost rănit. Mobilizare de amploare a pompierilor

21 februarie 2021, 23:00

Alerta a fost dată la ora 22.22 de către personalul din camera de gardă. Cadrele medicale au anunțat că au văzut în exteriorul unității mobile flacără cu fum.

„La ora 22.22 am fost anunțați despre un incendiu la unitatea de terapie intensivă mobilă. Ne-am deplasat cu 8 autospeciale de lucru cu apă și spumă, cu două autospeciale de salvare de la înălțimi, cu 3 descarcerări, 12 echipaje SMURD de prim ajutor și de terapie intensivă mobilă și cu două echipaje ale Serviciului de Ambulanță București – Ilfov”, a declarat col. Orlando Șchiopu, inspector șef ISU București – Ilfov.

La ora 22.30 au sosit primele autospeciale ale pompierilor.

La momentul la care au ajuns pompierii nu se vedea flacără. Ei au găsit 7 pacienți în unitatea de terapie intensivă. În interior nu pătrunsese nici fum, nici abur.

Pompierii au deschis unitatea de climatizare din exterior, dar nu au găsit cabluri arse, de unde și ipoteza că este posibil să fi fost și o degajare de abur.

Pacienții ventilați, aflați în stare critică, dar conștienți, au fost mutați în corpurile de clădire ale institutului. Managerul institutului, Beatrice Mahler, a explicat că pacienții puteau beneficia în interiorul unității mobile de ventilare non-invazivă performantă, pentru a se amâna astfel cât mai mult momentul intubării.

„În unitatea mobilă erau 7 pacienți în stare critică, ventilați non-invaziv toți, care au fost mutați doi dintre ei în secția de terapie intensivă COVID și ceilalți în secție. Pentru că au fost mai multe întrebări din partea dvs. de ce pacienții ventilați non-invaziv erau în unitatea mobilă, doresc să precizez faptul că toți pacienții care sunt în stare critică sunt ventilați într-o primă etapă non-invaziv, cu aparate care sunt mult mai performante – cele din unitatea mobilă sau cele din secția de terapie intensivă. Aceste ventilatoare performante asigură o oxigenare mult mai bună a corpului, a organismului și se amână cât se poate de mult momentul intubării. Asta nu înseamnă că nu sunt niște pacienți severi, care au nevoie de asistență medicală. Mai mult decât atât, personalul medical din unitatea mobilă și din secția de terapie intensivă este trainuit să poată supraveghea și să ofere asistență acestor pacienți care au nevoie 24 de ore de ventilație non-invazivă”, a declarat Beatrice Mahler.

Potrivit ministrului Sănătății, unitatea mobilă a fost verificată tehnic ultima dată în urmă cu două luni.

„A fost un incident minor, o sperietură mare însă. (…) Vorbim de asemenea despre un echipament exterior spitalului, un tir care a fost reechipat ca să funcționeze ca o secție de ATI mobilă, un echipament care a fost verificat tehnic ultima dată acum două luni. Deci nu vorbim despre probleme cu echipamente vechi sau alte lucruri care ar putea să pună în pericol viața pacienților”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu.

Săptămâna trecută, unitatea a fost în procedură de curățenie și dezinfecție, a subliniat și managerul Beatrice Mahler.

ACTUALIZARE 23.49 Declarații la Institutul Marius Nasta

Declarații ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu:

  • Putem spune că e totul în regulă. A fost un incident minor, o sperietură mare însă. Avem 7 pacienți, cu toții sunt în regulă. Avem de asemenea un echipaj impresionant de pompieri. (…). Repet, viața niciunui pacient nu a fost pusă în pericol în această seară. Cu toții au fost transferați în secții ale institutului „Marius Nasta”. Totul e în regula în acest moment. (…) Înțelegem în acest moment, din informațiile pe care le avem până în acest moment, că nu a fost vorba despre un incendiu, ci mai degrabă o degajare de abur, respectiv de fum.
  • Vorbim de asemenea despre un echipament exterior spitalului, un tir care a fost reechipat ca să funcționeze ca o secție de ATI mobilă, un echipament care a fost verificat tehnic ultima dată acum două luni. Deci nu vorbim despre probleme cu echipamente vechi sau alte lucruri care ar putea să pună în pericol viața pacienților.
  • nu putem să vorbim despre probleme ale echipamentului atât timp cât nu a existat un incendiu
  • echipamentul funcționează în continuare, s-ar putea să fi fost ceva absolut firesc în funcționare
  • verificările la alte spitale sunt deja demarate
  • cei care au chemat pompierii au spus că li s-a părut că au văzut flacără
  • avem opinia specialiștilor care au verificat echipamentul și care spun că probabil nu a fost flacără
  • nu am avut un incendiu de mari dimensiuni, cu siguranță.

Declarații Col. Orlando Șchiopu, inspector șef ISU București – Ilfov:

  • am procedat în primă fază la evacuarea celor 7 pacienți; împreună cu doamna manager s-a stabilit locul pentru fiecare în parte
  • acum urmează să facem verificările, să vedem dacă într-adevăr a fost fum, dacă a fost abur, dacă a fost flacără sau nu a fost flacără
  • la prima vedere, după ce am deschis unitatea de climatizare a unității exterioare, am observat că poate să fie și abur, poate să fie și fum
  • vom verifica în amănunt și vom stabili exact
  • a fost verificată de curând, e folosită din octombrie anul trecut
  • incendiul a fost anunțat de personalul de pe locul de muncă și dânșii au spus că au văzut flacără
  • e un echipament care este în folosință, avea 7 pacienți înăuntru dintr-un număr de 12 maximum; orice echipament la un moment dat poate crea probleme; aici nu a fost cazul pentru că noi când am ajuns n-am găsit flacără, n-am găsit degajări de fum
  • în habitaclul unde erau cei 7 pacienți nu a pătruns nici aburul, nici fumul
  • vom face începând de mâine verificările
  • noi am desfăcut unitatea de climatizare, ne-am uitat, nu se văd cabluri arse, nu se văd probleme deosebite
  • este vorba de unitatea de climatizare exterioară, care asigură temperatura la anumiți parametri în interiorul unității de terapie.

Declarații Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: „În unitatea mobilă erau 7 pacienți în stare critică, ventilați non-invaziv toți, care au fost mutați doi dintre ei în secția de terapie intensivă COVID și ceilalți în secție. Pentru că au fost mai multe întrebări din partea dvs. de ce pacienții ventilați non-invaziv erau în unitatea mobilă, doresc să precizez faptul că toți pacienții care sunt în stare critică sunt ventilați într-o primă etapă non-invaziv, cu aparate care sunt mult mai performante – cele din unitatea mobilă sau cele din secția de terapie intensivă. Aceste ventilatoare performante asigură o oxigenare mult mai bună a corpului, a organismului și se amână cât se poate de mult momentul intubării. Asta nu înseamnă că nu sunt niște pacienți severi, care au nevoie de asistență medicală. Mai mult decât atât, personalul medical din unitatea mobilă și din secția de terapie intensivă este trainuit să poată supraveghea și să ofere asistență acestor pacienți care au nevoie 24 de ore de ventilație non-invazivă”.

  • colegii din camera de gardă care au sesizat au spus că au văzut flacără cu fum, care însă nu s-a extins și s-a stins extrem de rapid
  • problemele care sunt la spital sunt problemele legate de infrastructură
  • institutul are peste 100 de ani vechime
  • săptămâna trecută, unitatea a fost în procedură de curățenie și dezinfecție
  • pacienții sunt cu stare critică, sunt conștienți.

ACTUALIZARE 23.32 Autospecialele pompierilor părăsesc curtea institutului.

ACTUALIZARE 23.24 S-a produs o flamă, a confirmat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”. Unitatea este în funcțiune din luna octombrie.

Aparatele de ventilație non-invazivă sunt mult mai performante, a subliniat Mahler, răspunzând întrebărilor legate de faptul că erau pacienți în această unitate mobilă, în condițiile în care unitatea medicală dispunea de paturi.

ACTUALIZARE 23.10 Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” informează pacienții, aparținătorii și opinia publică în legătură cu faptul că, în această seară, a existat un incident la un ventilator dispus in perimetrul exterior al unității mobile ATI.

Niciun pacient nu a fost rănit în urma acestui incident, iar în prezent pacienți aflați in unitatea mobilă ATI sunt transferați în compartimentul ATI din interior.

În prezent suntem la fața locului pentru a evalua situația și a lua măsurile care se impun. Vom reveni cu amănunte, a transmis dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

ACTUALIZARE 23.02 Ministerul Sănătății a fost informat despre un incident la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Din primele informații, este vorba despre un ventilator exterior la unitatea mobilă ATI din exteriorul spitalului, la care s-a înregistrat o degajare de fum.

În interior se aflau 7 pacienți. Nu sunt victime. Se efectuează evacuarea de siguranță a pacienților. Toți pacienții rămân internați în institut.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății a ajuns la unitatea sanitară, a transmis ministerul.

ACTUALIZARE 23.00 Unitatea mobilă adăpostea mai mulți pacienți.

„În urmă cu scurt timp a fost anunțat faptul că se degajă fum de la un ventilator exterior al unității mobile ATI de la Spitalul Marius Nasta. În interiorul unității mobile sunt 7 pacienți (5 dintre aceștia fiind intubați), care nu au fost răniți”, a transmis ISU București – Ilfov.

Intervin 8 autospeciale de stingere.

În acest moment nu se mai observă degajare de fum și se fac verificări pentru identificarea focarului, precizează ISUBIF.

Preventiv, cei 7 pacienți vor fi relocați în cadrul altor secții din spital.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite