Alertă în magazinele din România: Avem spanac cu hepatita A și morcovi plini de pesticide. Horia Constantinescu, la TVR INFO: Este inacceptabil să fie îmbolnăviți consumatorii acestei țări

4 noiembrie 2022, 11:56

Profi a anunțat retragerea de la vânzare a unui sortiment de spanac la pungă, după ce a fost detectat virusul hepatitei A, informează ANSVSA.

Totodată, Metro retrage morcovi baby din cauza nivelului ridicat de pesticide.

Cu privire la această situație, invitat la TVR INFO, președintele ANPC, Horia Constantinescu a spus: Colegii de la ANSVSA cât și ANPC, au luat deja măsuri și supraveghează situațiile din toată țara în măsura în care ne permit aparatele din dotare. Noi semnalăm că este nevoie și de o reacție din partea comercianților în sensul că și aceștia ar trebui să aibă laboratoare în care să poată verifica loturile de marfă pentru că nu este de acceptat să fie îmbolnăviți consumatorii acestei țări.

La întrebarea dacă vor fi  accelerate acțiunile de control în perioada următoare, Horia Constantinescu a spus: Cu siguranță, da, dar avem varii domenii de activitate, de la sistemul bancar până la magazinele de produse alimentare, suntem prezenți în toate aceste variante de comerț pentru a preveni orice abateri de la lege. În perioada următoare verificăm inclusiv produsele ce urmează să fie comercializate  de Black Friday. Încercăm să limităm și prin consilierea operatorilor economici, și avem deja un comunicat în privința cumpărăturilor de Black Friday.

În privința apropierii zilei de Black Friday, președintele ANPC a spus: Nu de puține ori, consumatorii sunt fascinați de aceste reduceri aparente de prețuri substanțiale, uitând să verifice dacă un produs similar sau identic se află deja la comercializare în altă parte la un preț cel puțin la fel de tentant sau chiar mai mic decât cel prezentat. Acolo unde consumatorul dorește să achiziționeze un produs trebuie să verifice cu mult timp înainte de Black Friday, dacă aparenta reducere este reală și nu una care să-l determine să achiziționeze, ca apoi să constate că acest lucru ar fi putut fi făcut deja la un preț mai mic.

 

Sfaturi ANPC de Black Friday 2022

Iată care sunt sfaturile oferite de președintele ANPC:

  • Consumatorii trebuie să verifice, înainte de a lua decizia de tranzacționare de Black Friday 2022, acolo unde li se pare sau li se sugerează că este vorba de reduceri de preț substanțiale, dacă nu cumva prețul aparent redus există deja la alți retaileri încă dinaintea lansării campaniei.
  • De asemenea, trebuie urmărite achizițiile și în perioada anterioară lansării reducerilor de Black Friday 2022 – măcar cu 30 de zile înainte, conform legislației în vigoare – pentru a vedea dacă prețul aparent redus este unul cu adevărat mai mic decât cel din perioada anterioară.
  • Consumatorii nu trebuie să ia decizia achiziționării unui produs de Black Friday 2022, fie el și la un preț redus, atât timp cât utilitatea acestuia în viața de zi cu zi nu este una solidă, în așa fel încât să justifice o astfel de cheltuială însemnată.
  • Toate produsele comandate online de Black Friday 2022 pot fi returnate comerciantului în termen de 14 zile fără nicio justificare.
  • Indiferent de tentație, cumpărăturile de Black Friday 2022 trebuie efectuate numai de la operatori economici despre care consumatorii au toate datele legate de funcționarea legală a acestora.

În plus, președintele ANPC a adăugat că este de datoria românilor să verifice dacă comerciantul există sau nu, să verifice datele de contact sau dacă pe pagina acestuia. Nu în ultimul rând, trebuie verificat și dacă firma respectivă are sediul pe teritoriul Europei pentru ca ulterior să poată să fie folosite pârghiile puse la dispoziție de autoritățile europene.

Colegii verifică dacă produsele promovate de Black Friday ca având un preț special au respectat aceasta cerință în ultimele 30 de zile, iar cumpărătorii să verifice cu atenție chiar înainte de această perioadă dacă nu cumva prețul a fost mărit artificial, iar reducerea să nu respecte de fapt realitatea.

La întrebarea dacă ANPC are în vedere și indicele ROBOR, președintele Constantinescu a spus: Activitatea ANPC nu a început acum, ci în urmă cu foarte mult timp,  chiar săptămâna trecută transmiteam un comunicat prin care spuneam că toți cei 9.000 de consumatori vor putea recupera de la una dintre importantele bănci din România până la 19 milioane de euro așa cum a stabilit instanța printr-o sentință definitivă.

Cu privire la eticheta Nutriscore: Vorbim nu de o etichetare obligatorie, ci de o etichetare a unor comercianți, din zona Franța, în condițiile în care la nivelul UE nu este stabilit acest lucru. Nu vorbim de sănătos sau nesănătos, vorbim de un aport redus de zahăr, sare sau grăsimi în condițiile în care, de exemplu, aș putea avea un produs fără nici unul din aceste ingrediente, dar în compoziția căreia să intre foarte multe chimicale și atunci se naște întrebarea – cât este de sănătos? Comercianții și-au asumat o situație pe care noi am contestat-o încă de acum doi ani, aratând clar că ANPC se opune implementării acestei informări. La această oră producătorii români  elimină de pe ambalaje aceste etichete. La momentul  la care Comisia Europeană va stabili clar cum să arate și ce mesaj să transmită ANPC se va alinia la aceste cerințe, a spus președintele ANPC.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite