Alertă maximă şi în România pentru depistarea infectării cu coronavirus. Populaţia trebuie să fie liniştită, a transmis profesorul Adrian Streinu-Cercel

27 ianuarie 2020, 19:23

Toate persoanele care intră în ţară şi care au avut legături în ultimele 14 zile cu zonele din China unde sunt focare de coronavirus sunt monitorizate, ne transmit autoritățile.

„S-a creat pe aeroporturile interne o linie specială de acces pentru pasagerii din China și  avem o bază de date și știm localizarea lor în România. Toți călătorii din China primesc formulare și sunt instruiți să sune la 112 pentru a identifica pacientul zero”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

Dacă un pasager prezintă simptome de gripă, comandantul aeronavei anunţă turnul de control şi se iau măsuri. Călătorii vor completa şi un chestionar, pentru a afla dacă există vreun risc.

25 de membri ai ansamblului folcloric de la Mioveni se întorc mâine de la Beijing. Vor sta acasă două săptămâni, cât ar fi perioada de incubaţie a bolii , chiar dacă se simt bine acum, potrivit ambasadei României din China.

Am studiat cu foarte mare atenție modul în care acest virus declanșează îmbolnăvirea și am constatat din datele prezentate în literatura de specialitate că, în primele 2-3 zile, pacientul dezvoltă pneumonie, dar în afebrilitate, fără febră, ceea ce schimbă cu totul datele problemei și respectiv modalități de monitorizare la intrarea în țară a unor astfel de persoane. Nu există teste rapide. Nu căutați că nu există nicăieri în lume. Se fac teste standard. Lumea e speriată de gripă, se sperie de fiecare dată.  Nu avem nici un caz pe teritoriul României și lumea trebuie să stea liniștită!”, a declarat directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Cercel- Streinu

Definiţia de caz a fost trimisă demult spitalelor din ţară şi mai multe suspiciuni au fost deja infirmate. Unii se tem însă de noul virus şi reacţionează emoţional.

Speriaţi, mulţi români şi-au anulat vacanţele în China, achitate încă de acum câteva luni. Agenţiile de turism încearcă să le recupereze banii.

Ministerul de Externe a anunţat că acum sunt trei români în provincia Hubei, China, însă starea lor de sănătate este bună. Alți 120 de conaţionali sunt în Hong Kong, 70 în Macao.

Sunt și studenți români cu care ambasada ține legătura, dar numărul lor nu e precizat. Medicii spun că majoritatea infecţiilor sunt uşoare şi trec de la sine. Unii nici nu ştiu că au coronavirusul. Şi mortalitatea e mică, între 2 şi 4 la sută.

După Institutul „Matei Balş”, coronavirusul va putea fi diagnosticat şi la spitalul „Victor Babeş” din Capitală şi la spitalele de boli infecţioase din Cluj, Iaşi, Timişoara şi Constanţa.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite