VIDEO Reacții după noua amânare a sentinței definitive în dosarul ”Colectiv”. Alexandra Furnea: Ce ne facem cu numărarea tuturor victimelor acestei țări, pentru care nu răspunde nimeni?

3 mai 2022, 10:31

Bună dimineața tuturor, mai puțin Justiției din România care în 15 aprilie a amânat pronunțarea în dosarul Colectiv pentru data de 3 mai, iar astăzi, în 3 mai, a amânat pronunțarea pentru data de 12 mai. Peste 5 luni se fac 7 ani de la Colectiv. 47 de operații de reconstrucție mai târziu, am decis să nu-mi mai număr intervențiile deoarece oricum va trebui să le fac atât cât trăiesc, continuu, așa cum mă va ajuta bunul Dumnezeu. La ce îmi folosește să le tot număr și să țin această contabilitate neagră care nu se va sfârși niciodată? Ce ne facem însă cu numărarea anilor care trec pentru ideea de dreptate, de a cărei realizare depinde însănătoșirea acestei țări? Ce ne facem însă cu numărarea anilor care trec pentru părinții victimelor, dintre care patru – de care știu eu, dar s-ar putea să fie mai mulți – au plecat deja după copiii lor fără să mai aibă vreo speranță că pierderea celor dragi a avut, până la urmă, vreun sens mai mare? Ce ne facem cu numărarea tuturor victimelor acestei țări, a tragediilor ei, care se înmulțesc pe zi ce trece și pentru care nu răspunde nimeni? Nu am niciun răspuns acum. Îl amân pentru când o fi…, a scris Alexandra Furnea pe Facebook.

CITIȚI ȘI: Sentința definitivă în dosarul Colectiv s-a amânat din nou. Curtea de Apel s-ar putea pronunța de 12 mai

 

Și asociația Colectiv GTG 3010 a reacționat la anunțul noii amânări a sentinței în dosar ”Colectiv”: Justiția are nevoie de oameni liberi, independenți, profesioniști, nu de slugi. Care este stadiul dosarului Colectiv aflat în „cercetare” la Parchetul General din noiembrie 2016? Dar Parchetul Militar ce face? Câți ani sunt necesari unor procurori marionete să îi salveze pe Arafat și Bănicioiu? Ne poate spune domnul Licu in ce stadiu se află dosarul Colectiv?

Eugen Iancu, președinte al Asociației Colectiv GTG 3010, și tatăl unuia dintre tinerii care au pierit în urma incendiului a făcut, într-o postare scrisă cu câteva ore înainte de amânata pronunțare a sentinței definitive în dosarul ”Colectiv” o radiografie a modului în care societatea și autoritățile se degrevează de responsabilitate: Și totuși au murit 65 de oameni. Suntem poporul brav, neîntrecut în glume și-n uitare, care se amuză atunci când vede moartea sau violul, lipsit de asumare, de curaj. Primari, miniștri, secretari de stat, academicieni, profesori, procurori și judecători, pompieri și doctori, elite sau simpli muncitori, niciunul nu ne vom recunoaște vreodată lașitatea. Mereu fugim de răspundere, acuzăm „sistemul”. Realizăm doar mult prea târziu cât de lași suntemși asta doar atunci când suntem personal afectați. Mie mi-au trebuit aproape 7 ani să îmi dau seama, mai precis 6 ani și 6 luni. Am nevoie de liniște. Sper să se termine. Și așa cum spuneam în urmă cu 6 ani și 6 luni, „vreau ca peste Colectiv să se aprindă lumina, nu să se aștearnă uitarea”.

Curtea de Apel a amânat din nou pronunțarea în dosarul Colectiv pentru 12 mai.

Ultimul termen al procesului a avut loc în decembrie 2021, iar de atunci judecătorii au amânat de mai multe ori pronunţarea sentinţei în acest caz.

În cadrul dezbaterilor finale, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.

De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevăzut de lege” şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost „alterată” de corupţie, iar oameni au ars. „Nu vorbim de doi, ci de un cimitir”, au transmis anchetatorii.

Iniţial, procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul ‘Colectiv’.

În noaptea de vineri, 30 octombrie 2015, un incendiu devastator a cuprins Clubul Colectiv. Tragedia a curmat 65 de vieți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite