Alexandru Rafila, despre creșterea numărului de îmbolnăviri: Există o răspândire comunitară mare. Motivul e că oamenii s-au relaxat

25 iunie 2020, 14:32

”Este o răspândire comunitară. Numărul de teste este mai mare atunci când există solicitări mai multe. Solicitări mai multe înseamnă că avem mai multe persoane care sunt simptomatice și pentru care se face testarea”, a explicat medicul Alexandru Rafila. Acesta a precizat că un indicator important al răspândirii comunitare este ”procentul de probe pozitive din numărul total de teste efectuate.

”Și dacă acum patru săptămâni eram la 1,5% probe pozitive din teste efectuate, acum am ajuns la 3%, 4%, chiar 5%. Astăzi a avut 4% teste pozitive, de exemplu”, a mai spus Rafila, preocupat de numărul mare de noi îmbolnăviri.

”Ne preocupă numărul mare de îmbolnăviri. Toată  lumea se declară panicată, îngrijorată, dar trebuie să vedem cum se traduce această îngrijorare în comportamentul cotidian. Aici e secretul situației. Și avem și răspunsul. Trebuie să avem grijă: să ne spălăm, să păstrăm distanța, să evităm aglomerațiile dar remarc că lumea nu că le evită, ba chiar le frecventează. Creșterea cazurilor după 1 iunie cred că se datorează relaxării oamenilor, nu relaxării măsurilor de siguranță”, a mai spus Rafila.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite