Alina Albu a primit aviz negativ la CSM pentru numirea în funcţia de procuror-şef al DIICOT
16 Martie 2023, 08:31 (actualizat 16 Martie 2023, 14:51)
(actualizat 16 Martie 2023, 14:51) | Știrile TVR

Alina Albu, propusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a primit, joi, aviz negativ din partea membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit Agerpres. Avizul CSM este unul consultativ.

Secţia pentru procurori a CSM urmează să emită un aviz consultativ motivat.

În perioada 20 - 23 februarie, procurorii participanţi la selecţie au susţinut, în faţa ministrului Justiţiei şi a comisiei de interviu, la sediul Ministerului Justiţiei, un interviu constând în prezentarea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care candidează, în verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare şi în evaluarea aspectelor legate de modul în care acesta se raportează la valorile profesiei şi ale funcţiei pentru care candidează.

La interviul de la Ministerul Justiţiei au mai participat Ioana Bogdana Albani şi Oana-Daniela Pâţu.

"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a doamnei Albu Alina, procuror în cadrul DIICOT - Structura centrală (majoritate: 1 vot da, 5 voturi nu)", se arată în decizia CSM.

Avizul CSM este unul consultativ.

Alina Albu activează în cadrul DIICOT, fiind la un moment dat procuror şef al Serviciului de combatere a criminalităţii organizate.

Printre dosarele instrumentate se află şi cel privind crima de la Caracal, ea fiind cea care a amendat-o pe Monica Melencu, mama Luizei, fata de 18 ani ucisă de Gheorghe Dincă.

De altfel, în timpul interviului, care a durat aproape trei ore, ea a fost întrebată, la un moment dat, dacă are vreun regret în legătură cu amendarea mamei Luizei, după ce femeia a refuzat să i se preleveze probe biologice în vederea efectuării unei expertize ADN în SUA.

"Dacă mă întrebaţi de remuşcări, în cariera mea nu am avut momente în care să am remuşcări pentru că aş fi creat vreun disconfort cuiva. Am încercat în fel şi chip ca acea probă să poată fi administrată. Am început cu cele mai soft şi cele mai bune metode de a colabora şi interacţiona cu persoanele respective. Nu am avut niciodată intenţia de a face rău, ci din contră, să iasă adevărul la lumină", a explicat Alina Albu.

Alina Albu a fost propusă de ministrul Cătălin Predoiu pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism la data de 1 martie, ea reuşind să câştige concursul în faţa altor două candidate de la DIICOT - Ioana Bogdana Albani şi Oana-Daniela Pâţu.