Alina Gorghiu: În curând, agresorii vor purta brățări electronice care le vor monitoriza mișcările prin GPS

Alina Gorghiu PNL
Alina Gorghiu PNL
13 aprilie 2021, 14:00

„Am depăşit încă o etapă semnificativă pentru o legislaţie sănătoasă în domeniul violenţei domestice. Cât de curând, agresorii vor purta brăţări electronice care le vor monitoriza mişcările prin GPS. România se va depărta de realitatea ultimilor cinci ani, când între 30-40% din ordinele de protecţie emise au fost încălcate. Ceea ce s-a întâmplat azi la Comisia juridică este luminiţa de la capătul tunelului. Rămâne doar votul în plenul Camerei pentru a avea în sfârşit o lege care poate aduce o revoluţie în sistemul de protecţie al victimelor violenţei domestice. Victimele violenţei domestice nu vor mai trebui să trăiască în teamă! Dacă un ordin de protecţie a fost emis, atunci nu va fi încălcat. Şi vom avea legislaţia necesară care să garanteze asta!”, scrie Gorghiu, marţi, pe Facebook.

Ea precizează că brăţările electronice vor fi integrate într-o infrastructură naţională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME).

„Atunci când se emite un ordin de protecţie, persoana supravegheată va primi o brăţară electronică care îi va monitoriza mişcările prin GPS. Dacă va depăşi limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă direct către secţiile de poliţie, pentru ca intervenţia să fie cât mai rapidă. Şi victima va avea asupra sa o brăţară electronică, pentru ca Poliţia să o poată găsi şi alerta. ‘Brăţările electronice’ vor schimba radical regulile jocului în domeniul legislaţiei protecţiei victimelor domestice. Aştept cu nerăbdare votul în plenul Camerei. Cu toţii merităm o viaţă sigură şi demnă acasă!”, mai scrie senatorul PNL.

Gorghiu aminteşte că a iniţiat acest proiect alături de Florin Cîţu şi Marcel Vela.

Comisiile juridice şi de apărare ale Camerei Deputaţilor au dat, marţi, raport favorabil proiectului de lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

Raportul urmează să fie supus dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor.

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite